„Jó volna, ha lenne egy üzleti iskola, ahol olyan dolgokat lehetne tanulni,

amelyeket nem tanítanak az üzleti iskolákban.”

Charles Handy

 

 

Erényes élet vagy "bűnmenedzselés"? 


Vannak olyan témák, amikről nem csak érdemes gondolkodni, de amelyekről elmélkedni szinte kötelező. Ezek az élet igazán lényeges kérdései.

S vannak nagy gondolkodók, akiknek megfogalmazott, papírra vetett, s az utókorra hagyott gondolatai képesek változásokat generálni, életeket átformálni, akár életre szóló és életbe vágó változásokat elindítani.

A The Trinity Forum együtt gondolkodásra, párbeszédre hívja a résztvevőket, legfőbb célja a gondolkodó vezetők és a vezető gondolkodók összekapcsolása.

Szeretettel hívjuk, csatlakozzon hozzánk Ön is a 2018. október 27-28-án Békéscsabán tartandó The Trinity Forumra, melynek központi témája :

Eligazodni a zűrzavarban - Bűn és erény az erkölcsi zűrzavar korában

A fenti címet viselő gondolatgyűjtemény az erényekről és a vétkekről szóló írásokat gyűjti csokorba. Ez a curriculum volt június 2-i fórumunk témája is. Az októberi, másfél napos fórumon szeretnénk lehetőséget adni a júniusi fórum résztvevőinek a téma bővebb megismerésére, feltárására. Másrészt örömmel hívjuk azokat is, akik a nyár eleji programon nem tudtak részt venni.  

Az erények és bűnök dinamikájával  való viaskodás természeténél fogva minden társadalom számára fontos - s valamennyiünk számára igen tanulságos - de ugyanakkor emberpróbáló - önvizsgálatot eredményezhet.

De bármennyire is emberpróbáló, a végeredmény csakis hasznos lehet. A fő erények és a halálos bűnök ismerete nélkülözhetetlen erkölcsi iránytűt ad nekünk, modern embereknek a kezébe. 

A végletes erkölcsi zűrzavar idején az erények és bűnök helyes felfogása segít eligazodni a zűrzavarban. A morális gimnasztika próbára teszi az embert, de úgy vagyunk ezzel is, mint a testgyakorlással: fáradozás nélkül nincs eredmény.

De hogyan tekintsük át ezt a rendkívül fontos és érzékeny témát a törvényeskedés és moralizálás veszélye nélkül?

Tartson velünk, ismerje meg a nagy gondolkodók és önhöz hasonló, gondolkodó vezetők véleményét bűnről, erényről és erkölcsről. Szeretettel várjuk!

 

                                                                                  Bővebben a The Trinity Forum szolgálatról

 

„ Könnyebb harcolni az elveinkért, mint azok szerint élni.”
(Alfred Adler)

A program gerincét a moderátorok által vezetett négy fórumbeszélgetés adja, mely a bűn és erény kérdéskörét vizsgáló "Eligazodni a zűrzavarban" című, előzetesen megküldött olvasmánygyűjteményre épül.

A program időbeni alakulása:

október 27-én 

 8:30 -  8:45 Érkezés, regisztráció
 9:00 - 10:30 Fórumbeszélgetés I.
10:30 - 10:50 Kávészünet
10:50 - 12:20 Fórumbeszélgetés II.
12:20 - 14:00 Ebéd
14:00 - 15:30 Fórumbeszélgetés III.
15:30 - 15:50 Kávészünet

15:50 - 17:00

17:30

Fórumbeszélgetés IV.

Vacsora

Okt. 28-án  
 9:00 - 10:30 Fórumbeszélgetés I.
10:30 - 10:50 Kávészünet
10:50 - 12:20 Fórumbeszélgetés II.
12:20 - 14:00 Ebéd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helyszín:  Arcanum Hotel, Békéscsaba, Orosházi út 158. [GPS: 46°39’16.6", 21°03'26.2"] 

Részvételi díj:

17 000,- Ft szállás nélkül.  26.000 Ft  szállással együtt kétágyas szobában.

32.000 Ft szállással együtt egyágyas szobában.

A jelentkezés az itt elérhető elektronikus regisztrációs lap kitöltésével és a részvételi díj átutalásával történik. 

Bankszámlaszám: (CIB Bank) 10700206-24320601-51100005

Jelentkezési és fizetési határidő: 2018. szeptember 20.

 

Javasolt öltözködés: laza üzleti viselet

További információ:

KEVE Társaság – Elbert Éva, koordinátor

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+36 30 345-0365

Bankszámlaszám: (CIB Bank) 10700206-24320601-51100005

 

 
 

 

Dr. Tomka János

Villamosmérnök és mérnöktanár, gazdálkodás- és szervezéstudományokból szerzett PhD fokozatot. 1993-2014 között a KPMG-nél dolgozott felső vezetői beosztásokban. Főiskolai tanár a Károli Gáspár Református Egyetemen, vezetési szakértő. Az MTA Tudásmenedzsment Munkabizottsága, a Magyar Mérnökakadémia és a Menedzserek Országos Szövetségének tagja. A Keresztyén Vezetők és Üzletemberek Társasága (KEVE) tagja, 1994-2004 között elnöke. Számos előadást tartott, cikkeket és könyveket írt többek között a Biblia és a vezetés kapcsolatáról. Nős, felesége építészmérnök, három felnőtt gyermekük és két unokájuk van.

 

 

Kolossváry Judit

Isten kegyelméből egyszerre lehet boldog gyermek, édesanya és nagymama. A Külkereskedelmi Főiskola elvégzése után a Citibank régióigazgatójaként dolgozott. Jelenleg mester coachként tevékenykedik, szenvedélye a vezetők kísérése, hogy híven szolgálják munkatársaik boldogulását. Munkáját etikai elkötelezettség, őszinte igyekezet, emberség jellemzi.

 

Dr. Scharle Péter

Scharle Péter (1940) építőmérnök, mérnök-matematikus, dr.habil. Szerkezettervező és kutató (1963-1984), fejlesztési programokat irányító kormánytisztviselő (1985-1998), egyetemi tanár (Széchenyi István Egyetem, 1998-2010), prof. emeritus (2010-).


Szakmai tevékenysége az épített infrastruktúra fejlesztésével összefüggő kérdésekhez kapcsolódik, tudományos, egyetemi és kamarai testületek tagja, választott tisztségviselője. A Magyar Pax Romana tagja (2004-2010 elnöke), a KEVE Társaság tagja (2007-2013 alelnöke). A laikus keresztény életvitel kérdéseivel foglalkozó magvasabb írásait a MPR több konferencia-kiadványa, a Mérleg, a Studia Wesprimiensa és az Egyházfórum közölte. Három gyermeke, öt unokája van.
 

 

 

 

 

 
 
 

Eligazodni a zűrzavarban - bűn és erény az erkölcsi zűrzavar korában

 

Az Eligazodni a zűrzavarban – bűn és erény az erkölcsi zűrzavar korában gyűjtemény az erények klasszikus felfogásától a modern kori etikához vezet el minket. 

Az olvasmányok elénk tárják a hét halálos bűn – kevélység, irigység, harag, restség, kapzsiság, falánkság, bujaság – és Krisztus boldogmondásainak kontrasztját – lelki szegénység, siratás, szelídség, igazságosság éhezése, könyörületesség, szenvedés és üldöztetés bátor tűrése, szív tisztasága.


A curriculum kétezer év közel 50 nagy írójának és gondolkodójának műveiből vett rövid részletekből tevődik össze.
 

1. rész – A kevélység és ellentéte: a lelki szegénység
Az első részben az első főbűnnel és ellentétével foglalkozunk, olyan nagyszerű írók és gondolkodók, mint (többek között) C. S. Lewis, John Milton és William Golding írása által.

2.rész – Az irigység és ellentéte: a siratás, valamint a harag és ellentéte: a szelídség
A második részben olvashatunk haragról, a kimondott szó bűvöletéről, megbocsátásról, és arról, hogyan feleljünk meg a következő felszólításnak: „Szeressétek ellenségeiteket”.

3.rész – A restség és ellentéte: az igazságosság éhezése; a kapzsiság és ellentéte: a könyörületesség.
A harmadik részben korunk gonoszságával foglalkozunk, és megvizsgáljuk annak ellentétét is két íráson keresztül, majd a kapzsiság és könyörületesség ellentétéről beszélgetünk.

4.rész – A falánkság és ellentéte: a szenvedés és üldöztetés bátor tűrése, valamint a bujaság és ellentéte: a szív tisztasága.
A negyedik részben többek között Moliere és Szent Ágoston írását hívjuk segítségül a két, a sorban utolsó bűn megtárgyalására.

5. rész Öt figyelmeztetés
A befejező rész olyan fontos alapigazságokra emlékeztet minket, mint a fegyelem szükségessége, a törvényeskedés veszedelme és az igazsághoz való ragaszkodás fontossága.
 

A feldolgozandó curriculumot a résztvevőknek e-mailben, pdf állományként küldjük ki a rendezvényt megelőzően. Azoknak, akik nyomtatott formában is igényt tartanak rá, külön kérésre postai úton is el tudjuk küldeni, azonban ebben az esetben az előállítási és postaköltségek a megrendelőt terhelik. Ez Magyarországon 5.000 Ft.

Kérjük, hogy a curriculmot nyomtatásban (vagy azzal egyenértékű elektronikus formában) minden résztvevő hozza magával, hogy közösen tudjuk feldolgozni, illetve személyes jegyzetekkel lehessen kiegészíteni. Köszönjük!