Egy mai magyar kórházvezető dilemmái

 

Többször merült fel a közelmúltban a Keve társaság rendezvényein a "Vezetés, mint szolgálat" témakör. Talán nem véletlenül, hiszen ez egyben a társaság szlogenje is.

 

Szeretettel hívjuk 2018. április 18-án 18 órától tartandó Vezetői Műhelyünkre, ahol a fenti gondolatot speciális szemszögből vizsgáljuk meg.

Előadónk, Dr. Velkey György olyan területre kalauzol minket, amelynek belső életébe ritkán van lehetőségünk betekinteni.

 

Az egészségügy rögzült kríziságazat, a kórházakról leginkább az adósságállomány és az ellátással kapcsolatos panaszok jutnak eszünkbe. A betegellátás a politikai kommunikációnak is sematizált célterepe lett. A biztonságos, eredményes munka fenntartása nemcsak társadalmilag elvárt, de súlyos egyéni lelkiismereti teher is.

A mindennapos vezetői dilemmák csak a gyógyítással kapcsolatos legmélyebb elméleti megfontolások rétegében értelmezhetők:

  • Szolgáltatunk vagy szolgálunk?
  • A gazdasági eredményesség vagy a szolidaritás a prioritás?
  • A rendszer fenntarthatósága vagy egy-egy beteg gyógyítása előbbre való az orvosi munkában?
  • Adósságot termelve megtartod-e az orvost és ápolót vagy nem teljesíted az ellátási kötelezettséget?  

"15 éves kórházvezetői pályám alatt hektikusan változó egészségpolitikai szándékok, ágazati tulajdonosváltások, emberi erőforrás krízis, adósságválság, az amortizációpótlás rendszerszerű hiánya, társadalmi megbecsüléshiány és súlyos szabályozási zavarok mellett kellett ebben a rendszerben a gyógyítás és ápolás minőségét, a 365 napon át tartó folyamatosan magas etikai helytállást, a magas technológiai szintet és a a munkatársak méltóságát biztosítani.

Általános vezetéselméleti tapasztalatunk az, hogy csak a külső feltételek alakítására való ráhatással, demokratikus és emberközpontú, nyílt kommunikációt használó belső kultúrával, biztos küldetéstudattal, és elkötelezett szakmai, etikai igényességgel lehet egy ilyen bonyolult rendszerben napról napra boldogulni." (Velkey György)
 

Időpont: 2018. április 18-án (szerdán), 18 órától

Téma: Egy mai magyar kórházvezető dilemmái

Előadó: Dr. Velkey György

Helyszín: Párbeszéd Háza (1085 Horánszky u. 20.)

Részvételi díj: 3.500 Ft, amely a vacsora költségét is magában foglalja

Egyetemista diákok 1.000 Ft-os kedvezményes áron regisztrálhatnak a szabad férőhelyek erejéig. A rendezvényen személyre szóló diákigazolvány bemutatása szükséges. 

Jelentkezési határidő: 2018. április 10.

 


 

Az előadó: Dr. Velkey György

Velkey György vagyok, 56 éves gyermek aneszteziológus - intenzív terápiás orvos, egészségügyi szakmenedzser, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának 2003 óta főigazgatója.

Megelőzően 1996-tól a Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Osztályát vezettem, 1997-től orvos-igazgató voltam. A gimnáziumi érettségiig Miskolcon jártam iskolába, az orvosegyetemet a Debrecenben végeztem el, majd szakképesítéseimet és vezetői gyakorlatomat a debreceni Gyermekklinikán szereztem meg. Egy évig vezetettem az akkor még református fenntartás alatt működő Mosdósi Tüdő- és Szívkórházat is a Bethesdával párhuzamosan 2006-ban, majd hét éven át a kaposvári kórház menedzsmentjében intéztem az egyházi és mosdósi ellátások ügyeit. Elnöke voltam a Magyar Gyermekaneszteziológiai és Intenzív terápiás Társaságnak, majd a Magyar Kórházszövetségnek, jelenleg pedig a Magyar Gyermekorvosok Társaságának. Az európai szakmai vezető szervezetben képviseltem a magyar gyermekaneszteziológusokat, jelenleg pedig a gyermekorvosokat és kórházigazgatókat. 2010-től egészségpolitikai munkát is végzek, vezettem a KDNP Egészségpolitikai Szakcsoportját és a Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottságát.


Legfőbb szakmai érdeklődési területeim a kórházügy, gyermekegészségügy, egyházi egészségügyi ellátás és a határon túli magyar egészségügy szervezése, de legfontosabb küldetésemnek a Bethesda ügyét tartom.


Gyermekradiológus főorvos feleségem szintén a Bethesdában dolgozik, személyes életem döntő élménye a nagycsaládos lét, 36 unokatestvéremmel, 5 testvéremmel, 5 gyermekemmel és 2 unokámmal ez mozgalmas hátteret ad életünknek. Szeretek kertészkedni, kirándulni, teniszezni, a bethesdás csapattal futni, tarokkozni, színházba és koncertre járni, kikapcsol és feltölt a komolyzene, a festészet. Nagyon érdekel a 20. századi magyar történelem és költészet.