Élménybeszámoló a Global Workplace Forum 2019-es konferenciáról

Már a Global Workplace Forum regisztrációjánál elfogott a rendezvény grandiózusságának érzete, ahogy megláttam a sok különböző nemzetiségű keresztény érkezését. A GWF igazgatójától megtudtunk, hogy 850 résztvevő 109 nemzetből képviseltette magát 18 – 80 éves korig, akik 83 % keresztény , 17 % szekuláris munkahelyen dolgozik.

A délelőtti előadások alatt 5-6 fős csoportokba voltunk osztva, így a Dániel könyvéből való igehirdetéshez kapcsolódó kérdéseket átbeszéltük. Négy nagyszerű embert ismerhetettem meg négy különböző kontinensről: Afrika, Dél-Amerika, Észak-Amerika, Ázsia. A bemutatkozás már önmagában inspiráló volt: A benini korrupciós légkörben dologzó lány és szingapúri ateista kollegák között dolgozó férfi hozzám hasonlóan multinál dolgoznak. A kanadai srác megalapított egy keresztény háló szervezetet, amely app develpoereket, technológia területén dolgozó üzletembereket fog össze, akikkel életmentő gyömölcsöt termő, öngyilkosság és prostítúció megelőzésében weboldalt kreaáltak. Az argentín csapatvezetőnk pedig a Bibliafordító missziós szervezetét családi vállalkozásból befolyó jövedelemből támogatja. Kis csoportos beszélgetéseink során megláthattam, hogy mindenkinek megvan a maga kihívása és lehetősge, hogy pozitív hatást gyakoroljon.

Dániel is szekuláris munkahelyen töltötte élete nagy részét, így példát állít számunkra. A keresztények csupán 1 %-a pásztor, akik nem érhetnek el minden embert. Azonban 99% nyáj igen! A lelkipszátor feladata az, hogy felkészítse őket a szolgálatra. Ennek ellenére sajnos nem sokszor kerül szóba a munkahely a templomainkban, gyülekezeteinkben. A GWF azt tűzte ki célul, hogy a missziós gondolkodásmódunk a munkahelyre is kiterjedjen és ott tudatosan só és fény lehessünk. Az emlékként kapott “Kingdom impact on society” felirat is arra hivatott, hogy ezt az új perspektívát magunkkévá téve pozitív hatást gyakorolhassunk a munkahelyi környezetünkre.

A konferencia külön hangsúly helyezett a gyakorlatias, életből vett történetek megjelenítésére, amit a reggeli és esti előadások alatti interjúk és prezentációk segítettek. A résztvevők networkingjét egy app tette lehetővé. Délutáni programlehetőség széles palettája garantálta, hogy a munka világának minden szegmenséről érkezett résztvevő megtalálja a saját érdeklődési területének megfelelőt : Minden nap három szeminárium (kb. napi 30 féle), régiók szerinti networking, manilai munkahelyek látogatása ill. manilai városnézés. Akinek sok volt a tartalom szabadidőben pihenhetett vagy folytatta a beszélgetést, networkinget.

Az esti elődások különféle tematikája segített körbe járni az összes munkával kapcsolatos témát: Egyszer a keresztény vállalkozók engedtek bepillantást nyeri a világukba, másnap tanulhattunk a hatásos keresztény munkahelyi jelenlétről. Utána ébresztő pofonként hatott ránk a szexuális kereskedelem, bántalmazás, gyermekekkel való visszaélés és a modern rabszolgaság témakörében hallottak. Máskor emlékeztettek bennünket a teremtett világunk és mentális egészségünk megőrzésének fontosságára és a technológiához (mint eszközhöz) való helyes hozzáállásra. Isten a maga képmására teremetett bennünket és vele együtt részt vehetünk az Ő teremtő munkájában. Munkahelyünk válhat evangelizációs tereppé és nem csak a templomi / gyülekezeti dicsőítés számít annak, életmódunk is válhat azzá. A hét végére több résztvevőtől is azt hallottam vissza, hogy hisznek abban, hogy a maréknyi, hasonló gondolkodású keresztény kritikus tömeget formálva képes átformálni a társadalom összes rétegét. Feladatunk azonban, hogy ennek megfelelően éljünk és hirdesszük a nagy missziós parancs munkahelyi formáját is.

Rengeteget újdonságot hallottam és tanultam, azonban bátorító volt hallani, hogy a GWF víziójába beleillik az Élesztő víziója. Emellett megerősítően hatottak a munka teológiájáról hallottak egybe vágnak az Élesztő-ben tanulmányozott Tom Nelson : Munkára teremtve c. könyvében leírtakkal. A Fülöp-szigetekiek vendégszeretete és sok nemzetet megszégyenítő kedvessége elvarázsolt bennünket.

Rengeteget újdonságot hallottam és tanultam, azonban bátorító volt hallani, hogy a GWF víziójába beleillik az Élesztő víziója. Emellett megerősítően hatottak a munka teológiájáról hallottak egybe vágnak az Élesztő-ben tanulmányozott Tom Nelson : Munkára teremtve c. könyvében leírtakkal. A Fülöp-szigetekiek vendégszeretete és sok nemzetet megszégyenítő kedvessége elvarázsolt bennünket.Inspirálóan halott rám az ausztrál multi banknál keresztény kört vezető története is: A bank nem engedte meg a keresztény csoport működését a munkahelyen, de később mégis sikerült létjogosultságot elérnie. Ugyanis miután a vezető kiderítette, hogy egyéb vallások is szeretnének gyülekezni, a diverzitás szabályzat alapján a vezetőség elé tárta a spirituális csoport ötletét, ami elfogadásra nyert. A másik nagyon inspiráló történet a már említett kandai csoporttársamé: A Faittech kanadai keresztény programozókat, technológiai vállatok vezetőit és egyéb informatikusat törömítő szervezet, akik elhívásuknak tekintik a hit technologián keresztüli terjesztését is. Amikor az alapító találkozott azon szomorú ténnyel, hogy 80 000 ember keres rá naponta a neten “how to kill yourself” és az első keresési eredmény “7 easy way to kill yourself”. Összeült a szervezettel és kitalálták, hogy megvásárolnak egy domain-t és létre hoznak egy weboldalt, ahol a kereső hivatalos segítség általi megértést, megerősítést, h nincs egyedül és egy másik utat, mint megoldást talál. Az alapító sok előadást tartott már a depresszió és e weboldal témakörében és egyszer egy nő az előadása után személyesen beszámolt neki arról, hogy ennek a weboldalnak köszönheti az életetét. Lenyűgöző, hogy elhivatott keresztények mit el nem tudnak érni csupán azzal, hogy a saját munkaterületükön engednek Isten elhívásának és állhatatosan munkálkodnak! Még sokat mesélhetnék, de beszéljenek magukért a következő néhény részvevői és történetük:

Az EMEA networking alkalmon találkoztam egy magyarral, aki a Keresztény orovosok társaságát képviselete, valamint egy szlovákkal, aki ismerte a KEVE társaságot. Egy lengyel lánnyal az IFES kapcsán találtunk közös ismerőst és megtudtam, hogy a másik magyar, aki nominált ( aki otthon a Golgota Kistarcsa Gyülekezet vezetője és a Lausanne munkatársa) a konferencia PR-ért felel. A multimilliárdos hotel tulajdonos mesélt az erkölcsileg jó döntéseiről, de alázattal nem elhallgatván a rossz döntéseiről is; a kirgizisztáni coach, aki keresztény konferencia központot szeretne építtetni a hiányzó infrastruktúra pótlása végett; az afrikai-angol nő, aki könyvbe gyűjtött néhány jó példájával kitűnő keresztény vállalkozó történetét; a mexikói kormányhivatalban dolgozó nő, aki azáltal világít, hogy mer “önmaga” lenni a munkahelyen, vagyis nem zárja ki a munkahelyéről a keresztény témákat, hanem alakalom adtán mesél és elmondja az evangéliumot; a szilícium völgyben dolgozó keresztény multimilliárdos aki támogatja a Lausanne movement-et ; az egyiptomi, akit Isten előkészített, hogy a konferencián hallottak által felnyissa a szemét, hogy kilépjen a passzivitásból; az olasz egyetemen végző lány, aki keresi a pályáját, de mindenképpen szeretne hívőként világítani a jogi környezetben; és a fülöp-szigeti nő, aki szervezetet alapított a külföldön rabszolga ill. rossz munkakörülények közé csöppent emerek hazahozására.

A keresztény egység és biblikus szemlélet megmutatkozott a multikulturális, tarka és különböző foglalkozású résztvevők között, Krisztus testét kirajzolván : “E gonosz és romlott nemzedékben úgy ragyogtok mint csillagok a sötét éjszakában, miközben Isten életet adó üzenetét hirdetitek nekik“ EFO Fil.2:15-16.

Hálásan köszönöm a támogatást, a bizalmat és a lehetőséget, hogy részt vehettem a konferencián! Remélem, hogy Magyarországon sem fog újdonságot jelenteni évek múltán ez a szemlélet.Leitner-Szalai Tímea