VEZETŐ, AKI LENYŰGÖZI JÉZUST
Írta: Rick Boxx  -  2020. augusztus 03.

Az egyik leginkább alábecsült kulcsa az üzleti sikernek, az a képesség arra, hogy jó benyomást tegyünk azokra, akikkel találkozunk, leginkább olyanok esetében, akik másokra erős hatással levő helyzetben vannak. És mind tudjuk azt, hogy mennyire igaz az a bölcs mondás, hogy nem kaphatunk második esélyt egy jó első benyomásra. Tehát, ha meglenne rá a lehetőséged, kiben szeretnél jó benyomást kelteni? 

 
Ha pedig eltérünk a gazdaság világától, szerinted mire lenne szükség ahhoz, hogy lenyűgözz valaki olyan hatalmasságot, mint Jézus Krisztus? Kétségtelenül nagyobb hatással volt Ő az emberekre minden nemzetben és kultúrában, mint bárki más a történelem során. A Lukács evangéliumában mégis olvashatunk egy férfiról, aki csodálattal töltötte el Jézust. Ez azért is kiemelkedő, mert Jézussal ellentétben ez a vezető nem is volt zsidó, hanem pogány, egy római százados.

 

Ebben a rövid történetben látunk egy katonai vezetőt, egy hivatalos személyt, aki százaknak parancsolt, és ő kéri Jézust, hogy gyógyítsa meg a szolgáját. Sok olyan készséget láthatunk benne, amelyek segíthetnek mindannyiunknak jobb vezetőkké válni, még a sokszor személytelen, és kemény üzleti életben is.


A vezető mély együttérzése. Így olvassuk: „Egy századosnak volt egy szolgája, akit nagyon kedvelt, s aki most beteg volt, és haldoklott.” (Lukács evangéliuma 7, 2) Az első készség, amit felfedezünk a katonai vezetőben, az az együttérzés. Elmondja nekünk a történet, hogy nagyra értékelte a szolgáját és törődött vele annyira, hogy keresse az isteni gyógyulást. Ez hihetetlenül ritka volt azokban az időkben, látva a két személy különböző társadalmi helyzetét, és nagyon könyörületes is. Te meddig mennél el a csapatod tagjaiért?


A vezető stratégiai bölcsessége. A második tulajdonsága ennek a századosnak, ami kitűnik, az a stratégiai bölcsessége. Könyöröghetett volna személyesen a helyzetéért, vagy megpróbálhatott volna nyomást gyakorolni katonai hatalmával, hogy megfélemlítse Jézust. De pogányként, ez a római százados mégis úgy gondolta, hogy ő nem lenne nagy befolyással Jézusra. Ehelyett ezt olvassuk: „Amint hallott Jézusról, elküldte hozzá a zsidók véneit, és kérte őt, hogy jöjjön el, és mentse meg a szolgáját.” (Lukács evangéliuma 7, 3) Ez a százados bölcsen úgy döntött, hogy zsidó vezetőket választ ki, akiknek személyes kapcsolatuk volt Jézussal, hogy ők járjanak el az ügyében. Mikor a megfelelő embereket választod ki, hogy képviseljenek téged és a célodat az stratégiai bölcsességet mutat.


A vezető bátor hite. Az utolsó tulajdonság, amit látunk megnyilvánulni a századosban, aki arra kéri Jézust, hogy gyógyítsa meg a szolgáját, az a bátor hit. Egyértelmű, hogy hallott már Jézusról és a csodáiról. Annak ellenére, hogy pogány volt és nem zsidó, másszóval egy kívülálló volt, ez a katonai vezető mégis teljes bizonyossággal elhitte, hogy Jézus meg tudja gyógyítani a szolgáját. Ami pedig még említésre méltóbb, hogy abban is biztos volt, hogy Jézus akkor is képes gyógyítani, ha nincs ott a helyszínen.


Ezért mondja az evangélium: „Amikor Jézus ezt meghallotta, elcsodálkozott rajta, és hátrafordulva így szólt az őt követő sokasághoz: Mondom nektek, Izráelben sem találtam ekkora hitet.” (Lukács evangéliuma 7, 9) A százados nemcsak azt hitte el, hogy Jézus helyre tudja állítani a szolgája egészségét, hanem azt is, hogy erre Ő képes a távolság ellenére is.


A százados közbenjáró cselekedete megmutatta, hogy semmi sem - komoly betegség, kulturális különbség vagy távolság - határozhatja meg a hitét Jézus gyógyító erejében. Hasonlóképpen, imádkoznunk kéne azért, hogy a hitünk Jézusban legyen elég erős, hogy túljussunk bármilyen nehézségen és üzleti problémán, ami az utunkba kerül.

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák