ÉVKÖZI CÉLÉRTÉKELÉS?
Írta: Jim Mathis  -  2020. augusztus 10.

Minden évben Újévkor a feleségemmel kettesben tartunk egy éves megbeszélést. Ezt tettük idén január elsején is. Hozzáteszem, úgy tűnik, mintha ez nagyon régen lett volna, tekintve, hogy ez az év már mennyi mindennel szolgált! Mindazonáltal, ezt az éves megbeszélést arra használjuk, hogy áttekintsük a pénzügyeinket, összeszedjük a céljainkat és megtervezzük a nyaralásunkat. Áttekintjük az előző évet is, hogy lássuk, sikerült-e teljesíteni, amit elterveztünk, és azt is értékeljük, hogy látva azokat a célokat vajon túl nagyok voltak, vagy épp túl kicsik.


Néhány évvel ezelőtt volt egy rövidítés az üzleti világban, amit egy akronímmal határoztak meg: NSZVC – Nagy Szőrös Vakmerő Cél. Vagy, ahogy valaki megfogalmazta „lődd le a csillagokat és talán eléred a holdat.” Ha elképzelsz egy nagy, szőrös vakmerő célt, elérhetsz ezen felül bármit, amiről valaha álmodtál.
Nem mindenki kész arra, hogy célokat állítson fel, különösen olyanokat, amelyek úgy tűnnek, messze túlmutatnak az elérhetőségen.

Nagyon csüggesztő lehet a célok elérésében elbukni. Ezért néhány ember inkább választ ésszerű célokat, amelyek ellenőrizhetőek - ha egyáltalán állítanak fel célokat. Ez lendületet ad, hogy motiváltak maradjanak. Megóv a csalódástól. Ugyanakkor megöl bármilyen adódó lehetőséget, hogy megvalósítsanak valami emlékezetest, így megöli a jutalmat is, amely akár az életüket is megváltoztathatná.

Épp most fejeztem be Jon Accuff legújabb könyvét a ’Befejezés’-t. Egy állítással fejezi be a könyvet, miszerint: „Nem tűnnek el azok a célok, amelyeket nem vagyunk hajlandók kergetni, hanem csak szellemekké válnak, amik aztán kísértenek minket. Tudod, hogy miért lesznek az on-line térben dühösek rád és sértődnek meg könnyen? Mert az indulatnak nincs más kifejező helye. Sok trollkodás abból születik, hogy a célok, amiket ezek az emberek nem értek el, összetörték a szívüket. A troll egy olyan valaki, aki sokszor feladta a céljait, és elhatározta, hogy másokét is letöri.”
Ha elveszítetted az örömödet, és magadat olyan helyzetben találod, hogy mindent és mindenkit kritizálsz, talán a legjobb ötlet, hogy ellenőrizd a céljaidat. Lehet, hogy olyan nagyok, hogy elbátortalanítanak vagy olyan kicsik, hogy nem inspirálnak vagy motiválnak.


Vagy, ami még rosszabb, hogy arra jössz rá, hogy rossz célokat valósítottál meg. Lehet, hogy van egy nagyszerű munkád vagy sok pénzt keresel, de mégis boldogtalan vagy. Kérdezd meg magad, hogy vajon jó célokat kergetsz-e. Soha nem késő átértékelni vagy átírni a céljaidat. Csak akkor túl késő, amikor úgy döntesz, hogy nem állítasz fel célokat, pedig azok lehet, hogy sokkal kifizetődőbbek és teljesíthetőbbek lehettek volna, mint azt valaha elképzelted.


A Szentírás nagyon jól megfogalmazza ezt. Szeretem az Efézusiakhoz írt levél 5,16 részét a Biblia Továbbfejlesztett fordításában: „hozd ki a legjobb időt (itt a földön, felismerve és kihasználva minden egyes lehetőséget és használva ezeket bölcsességgel és kitartással), mert a napok telve vannak gonosszal.” (A magyar Biblia szerint: „Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak.”) Más szóval, ha nem használunk ki egy lehetőséget akkor, amikor adódik, lehet, hogy örökre elvész.
Bölcsességet találunk azzal kapcsolatban is, hogy hogyan tudhatjuk meg, vajon helyes célokat tűztünk-e ki. Ahogy Jézus mondta a Máté evangéliuma 6,33-ban „Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.” Ha az elsődleges célunk az, hogy tetsszünk Istennek és tiszteljük Őt, biztosak lehetünk abban, hogy Ö vezetni fog bennünket a célok meghatározásának folyamatában.


Ahogy már mondtam, a feleségemmel a januárt találtuk ideális időnek arra, hogy a céljainkat értékeljük. De, ha a jelenlegi céljaid nem működnek vagy nem hoznak örömet, miért várnál egy teljes évet a változtatáshoz. Lehet, hogy a mai nap a legmegfelelőbb az új célok felállításához, még a lehetetlennek tűnőknek is. Mire vársz?

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák