REMÉNY KERESÉSE A LÁTHATÓLAG REMÉNYTELEN IDŐKBEN
Írta: Jim Langley  -  2020. augusztus 24.

Kétségtelenül nehéz időket élünk. Világjárvány, gazdasági és társadalmi zavarok és a szélsőséges időjárás közepette sokan aggódnak – a reménytelenség érzésével küzdenek. Ezekre a körülményekre kétféleképpen reagálhatunk: engedünk a kétségbeesésnek, vagy elfogadjuk őket és növekedésre való lehetőségként tekintünk rájuk.


A legtöbb ember számára az a probléma, hogy nem tudják, merre forduljanak, ha az élet ellenőrizhetetlenné válik. Néhányan visszatérnek a korábbi mérgező életmódjukhoz, és vannak olyanok is, akik tragikus és visszafordíthatatlan döntést hoznak és az öngyilkosság felé fordulnak.


Nemrég szomorúan hallottam, hogy az egyik ügyfelem volt felesége döntött úgy, hogy véget vet az életének. Éveken át bipoláris zavarral küzdött. Ez a hölgy rendelkezett életbiztosítással, azonban a halálesetből származó bevétel nem szünteti meg az ügyfelem és a két fia fájdalmát, annak ellenére, hogy a nő már évekkel azelőtt elhagyta őket, hiszen elvesztették a lehetséges jövőbeni kapcsolatot is azzal, akit szerettek.

 


Próbálom támogatni ezt a családot, de gyakran csekély az a vigasz, amit adhatok. Nem ez az első alkalom, hogy olyan esettel találkozom, hogy valaki engedett a reménytelenségnek nem számolva azzal, hogy milyen hatással lesz egy végzetes döntés a hozzá közel állókra. 


Arra jöttem rá, hogy az ekkora tragédiák ellenére még látszólag reménytelen időkben is érdemes törekvésnek tartom a reménykeresést. Az élet értékes függetlenül attól, hogy mennyire zavartak a körülmények. Mindannyian nehézségekkel nézünk szembe életünk különböző szakaszaiban. Még Krisztus követőiként is meg kell értenünk, hogy az élet nem mindig könnyű. Jézus azt mondja tanítványainak: „A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (János evangéliuma 16, 33) A mi reménységünk nem a körülményeinkben van, hanem Istenben, aki ellenőrzése alatt tartja a körülményeinket.


Egy dicsőítő dalban is találtam ehhez bátorítást (Gaither Vocal Band: Because He Lives): „Mert Ő él, szembenézek a holnappal. Mert Ő él, minden félelmem eltűnt. Mert tudom, hogy Nála van a jövő és érdemes élni, mert Ő él.” Erőteljes szavak ezek, amikre érdemes emlékezni, ha többször találjuk magunkat völgyekben, mint a csúcson.


A szakmai világban gyakran a gyengeségeket látjuk. A reménytelenség szempontjából ez a Sátán taktikája, amelyet a Biblia hazugnak és csalónak, Isten ellenségének ír le. Célja, hogy becsapjon minket és megsemmisítse életünket. Azok, akik Krisztusban mint megváltóban bízunk, biztosak lehetünk abban, hogy örökkévaló jólétünk biztonságban van. Az üdvösség és a megváltás munkája majdnem 2000 évvel ezelőtt lezajlott, lefedve a múlt, jelen és a jövő bűneit.


A körülöttünk levő világ, amelyet látunk és érzékelünk, valóban elveszítheti a reményt. A Szentírásban azonban biztosítékot találunk: „Mert üdvösségünk reménységre szól. Viszont az a reménység, amelyet már látunk, nem is reménység, hiszen amit lát valaki, azt miért kellene remélnie? Ha pedig azt reméljük, amit nem látunk, akkor állhatatossággal várjuk.” (Pál levele a rómaiakhoz 8, 24-25) A „reménykedő” világ reménytelenséget eredményez, de a bibliai remény magabiztos bizonyosságot, rendíthetetlen várakozást.

 

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák