A VEZETŐK ÉRTÉKE
Írta: Rick Boxx  -  2020. szeptember 7.

A Gallup, egy jelentős elemző és tanácsadó cég, amelyet már több mint 80 évvel ezelőtt alapítottak, kiadott egy könyvet A menedzser címmel. A könyv a Wall Street Journal egyik cikke szerint az elmúlt 80 év legmélyebb és legtisztázóbb megállapítását tárja elénk.

A Gallup intézet tanulmányából kiderült, hogy a menedzserek nemcsak a csapataik által elért eredményeket befolyásolták, hanem ők felelősek embereik termelékenységi szintjének 70 százalékáért is. Ezután a Gallup azt tanácsolta a vállalatoknak, hogy olyan menedzsereket keressenek, akik céltudattal fertőzik meg csapataikat, olyan személyeket, akik inkább coachként működnek.

A tanulmány egyik következtetése az volt, hogy a vezetők segíthetnek áthidalni a szakadékot az elkötelezett és a még nem elkötelezett munkavállalók között. Ugyanezt tükröződik vissza a Bibliából is, amikor Dávid királyról ír, aki mint tehetséges vezető tudta, hogyan kell másokat is bevonni a munkába: „Pásztorolta is tiszta szívvel, terelgette ügyes kézzel.” (A Zsoltárok könyve 78, 72) Ha szeretné, hogy vállalkozása virágozzon, olyan menedzsereket alkalmazzon, akik jártasak mások bevonásában.

A könyv egy másik tényezőt is azonosított a megfelelő menedzserek alkalmazásához. Meg kell érteni, hogy miért olyan fontos, hogy a munkatársak sajátjuknak érezzék az általuk végzett munkát, ne csak megjelenjenek és eltöltsék az idejüket a munkahelyeken. A Gallup kutatói megfigyelték, hogy az előző évtizedekben a dolgozók a családot, a gyermekvállalást, az otthonteremtést és a békés életet a munkájuk elé helyezték. Ez a 21. század fordulójára megváltozott. A megkérdezettek szerint a jól jövedelmező munka került az első helyre. 

A munkavállalók elkötelezettségi szintje drámaian csökkenhet, ha a munkájukat nem ismerik el. A jó vezetők megtanulták, hogyan lelkesítsék azokat, akik még nem elég motiváltak. Az Ószövetség így ír erről: „Mély víz az ember szívének a terve, de az okos ember kimeríti.” (A példabeszédek könyve 20,5)

Ahhoz, hogy virágzó vállalkozások jöjjenek létre, olyan vezetőket, menedzsereket kell találni, akik tudják, hogyan kötelezzék el a munkatársakat a munkájuk iránt, aminek meg lesz a jutalma.

A munkavállalók foglalkoztatásán túl a termelékenység maximalizálása érdekében van egy további lépés is. Az igazán hatékony menedzserek képesek arra, hogy a csapataikat úgy ösztönözzék, hogy a szervezetük egészében is még inkább elköteleződjenek. 

A Gallup kutatása szerint az Egyesült Államokban (ahol a kutatást végezték) az alkalmazottaknak csak mintegy harmada igazán elkötelezett a munkája iránt. Ugyanakkor a sikeres vállalkozásokban 68 százalékos ez az érték. 

Ez azért fontos, mert a kutatást a munkatársak elkötelezettségi szintje szerinti 10 legjobb vállalat között is elvégezték, amelyeben a legutóbbi recesszió során 26 százalékos profitnövekedést mértek, míg azok a versenytársaik, ahol a munkavállalók nem voltak elég motiváltak, 14 százalékos nyereségcsökkenést könyvelhettek el. Azokat a karakteres embereket, akik csapataikat a kiválóság felé tudják terelni, fel kell kutatni és meg kell becsülni. „De válassz ki a nép közül derék, istenfélő férfiakat, megbízható embereket, akik gyűlölik a haszonlesést, és tedd őket elöljárókká ezer, száz, ötven vagy tíz ember fölött.” (Mózes második könyve 18, 21)

 

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák