MOST PEDIG NÉMI JÓ HÍR
Írta: Jim Mathis  -  2020.szeptember 28.

Nem tudom, Önök hogy vannak vele, de én mindig készen állok egy jó hírre, különösen az olyan időkben, mint a mostani, amikor  minden hír, amit látunk vagy hallunk, kihívást jelentő, nyugtalanító, sőt rémisztő.

Apróságoknak tűnő jó híreket most is hallunk, például hogy az olaszországi Velence csatornái évszázadok óta először, most újra tiszták, állítólag az aljára is le lehet látni. A nagyobb városokban a levegő minősége nagy mértékben tisztult a forgalom csökkenése miatt. Ennek következtében az üvegházhatású gázok is csökkentek, ami - szakértők szerint – nagy lépés lehet a klímaváltozást okozó hatások mérséklésében. Még arra is van bizonyíték, hogy a madarak a szokásosnál hangosabban énekelnek.

Természetesen a COVID-19 vírus továbbra is tombol a világ számos részén, és a munkanélküliségi adatok is magasabbak, mint amit valaha életünk során tapasztaltunk. Mégis bátorító hallani, hogy ezek az állapotok ideiglenesek, és az idő múlásával létrehozhatunk az életünkben egy „új normát”.

 

Mindez arra késztet minket, hogy ismét rájöjjünk, hogy amit gondolunk – ami lefoglalja az elménket – nagyban meghatározza, kik vagyunk, hogyan reagálunk a történésekre, és miket teszünk. Másként fogalmazva azok vagyunk, amit gondolunk.

A testünket nagyban befolyásolja az, amit eszünk, az életünket pedig az befolyásolja, amit gondolunk. Ezért mondja a Biblia, hogy azt vegyük figyelembe, ami „igaz, ami tisztességes, ami igazságos, tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes”(Pál levele a filippiekhez 4,8)

A kézenfekvő kérdés az, hogy honnan tudhatjuk mi igaz, helyes, tiszta és minden más? Nem is olyan sok évvel ezelőtt, a legtöbb hír olyan hírforrásokból származott, amelyek versenyeztek egymással a pontosság terén. A hírügynökségek mindent megtettek annak érdekében, hogy biztosítsák a bemutatott információk megbízhatóságát. Akkor is voltak hibák, melyek megbízhatatlan forrásokból származtak.

Manapság sokan olyan forrásokból szerzik az információt, amelyek nem leellenőrizhetőek. Megfigyelték, hogy a közösségi médiában szereplő hírek 70 százaléka hamis. Ez még aggasztóbb, ha figyelembe vesszük, hogy a fennmaradó 30% tartalmazza azt is, hogy mennyire szeretjük az édesanyánkat, vagy egy jó ebédet.

Itt lép be a képbe, hogy mennyire van igényünk a diszkrécióra vagy a tudatosságra. Ha valami idegennek tűnik, szokatlan, egyértelműen valamilyen ügyet promotál, vagy rá akar venni, hogy megvásároljunk valamit - akkor kezdhetünk gyanakodni. A nemes, kedves, vagy csodálatra méltó dolgok nem rombolják más emberek jóhírét. a kiváló vagy dicséretre méltó dolgok nem gonoszak.

A számítógépek a beléjük programozottak szerint működnek. Hasonló módon a gondolkodásunk attól is függ, hogyan „programozzuk” – a tartalomtól, amelyet beengedünk az elménkbe. „Van, akinek a fecsegése olyan, mint a tőrdöfés, a bölcsek nyelve pedig gyógyít.” (A példabeszédek könyve 12, 18) „A szelíd nyelv olyan, mint az élet fája, a romlott pedig összetöri a lelket.” (A példabeszédek könyve 15, 4) Amit mondunk – és amit hallunk – mély hatással van az életünkre.

Mi, akik már régebb óta élünk ezen a földön, mint a legtöbben, tudjuk, hogy van hosszabb távlat. Emiatt bízhatunk abban, hogy a dolgok lehetnek jobbak. Ne felejtsünk el kitérni arra sem, hogy vannak igaz, tisztességes, igazságos, tiszta, szeretetre méltó jó hírű, nemes és dicséretes dolgok is. Ez az egyetlen módja annak, hogy túléljük ezt az időszakot és a korábbinál erősebben jussunk ki belőle.

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák