A „KREATÍV HORZSOLÓDÁS” LÉGKÖRÉNEK MEGTEREMTÉSE
Írta: Robert J. Tamasy  -  2020.október12.

Nemrégiben olvastam az egyik közösségi portálon az üzleti tanácsadó, Tim Kight bejegyzését. Még soha nem találkoztam vele, de nagyra értékelem gyakorlati gondolkodását és azt, amire rávilágított. A bejegyzésében a „kreatív horzsolódás” erejéről írt, másszóval a nézeteltérés értékéről.

Kight kifejtette: „Ha különböző nézőpontjaink vannak és hagyjuk, hogy a kreatív horzsolódás által kipróbáljuk és tovább finomítsuk ötleteinket, jobb megoldásokkal állhatunk elő.” Megfigyelései egyszerre régiek és újak is. Különösen napjainkat tekintve, amikor úgy tűnik, hogy eltávolodtunk az emberi párbeszéd művészetétől.

Számos felsőoktatási intézmény létrehozott „biztonságos zónákat”, ahol a hallgatók visszavonulhatnak anélkül, hogy tarthatnának a sajátjuktól eltérő nézőpontoktól. Ez lenne a tanulás? Ha nem kérdőjelezik meg az ötleteiket? A világban sok helyen látunk tüntetéseket, amik garázdaságokba torkollanak. Nyilvánvalóvá vált, hogy mindenki csak hallatni akarja magát – minél hangosabban –, de nem másokat meghallgatni.

 

Még a koronavírus-járvánnyal is sokféle vélemény és perspektíva alakult ki. Azoban a média és a politikusok a szabad ötletcserét elnyomják. A „kreatív horzsolódást” idegen fogalomnak tekintik, amitól tartani kell és nem befogadni.

Ugyanakkor ezt a fajta súrlódást már akkor is nagyra tartottam, amikor még nem ismertem Kight kifejezését. Különösen az újságok és magazinok szerkesztőjeként töltött évek alatt, amikor a szerkesztőséggel való találkozásokkor a soron következő kiadások megtervezésénél mindegyikünknek különböző elképzelése volt. Mindezeket bemutattuk, meghallgattuk és együtt megvitattuk. Ilyenkor mindig rájöttünk, hogy az egész (a késztermék) nagyobb, mint a részek összege (egyedi ötleteink).

Az a tény, hogy a kreatív horzsolódás nem támogatott sok környezetben, szomorú, mert ez aligha újszerű ötlet. Valójában a Biblia ezt határozottan támogatja.

A súrlódás kölcsönösen előnyös. Képzeljük el, ahogy két késpengét összedörzsölve mindkettő élesebbé válik. Ugyanez történik az emberekkel is, akár munkahelyi környezetben, akár a házasságban, a szolgálatunkban vagy egy sportegyesületben. A súrlódások jobbá tehetnek mindannyiunkat. „Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat.” (A példabeszédek könyve 27, 17)

A különböző nézőpontok értéke. A bíróságokon gyakran több tanút is meghallgatnak ahhoz, hogy a bíró vagy az esküdtszék minél pontosabb képet kapjon. Mi is lehetünk teljesen biztosak a saját véleményünkben, de ha hajlandóak vagyunk több szempontot is meghallgatni, akkor felfedezhetjük, hogy a legjobb megoldás az a különféle ötletek kombinációja. „Ne állj ki elhamarkodottan, amikor perelsz, mert mit csinálsz majd a végén, ha ellenfeled megszégyenít?” (A példabeszédek könyve 25, 8)

A korrigálás haszna. A büszkeség gyakran akadálya a sikernek, különösen akkor, ha túl magabiztosan érezzük, hogy igazunk van, akár gondolatainkban, akár a cselekedeteinkben. A „kreatív horzsolódás” fájdalmas lehet néha, de a végén mégis jobban érezzük magunkat tőle. „Mint az aranyfüggő és a színarany ékszer, olyan a bölcs feddés a szófogadó fülnek.” (A példabeszédek könyve 25, 12)

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák