ÚJRAKAPCSOLÓDÁS AZ ELKÜLÖNÜLÉS IDEJÉN
Írta: Jim Langley  -  2020. november 30.

Az idei globális járvány nagy árat követelt sok szempontból. Az egyik, amelyet néha figyelmen kívül hagyunk vagy alábecsülünk az, hogy elszakadunk a fontos, személyes kapcsolatoktól, a korlátozások és a távolságtartás szükségessége miatt. Néhányan szociálisabbak vagyunk, mint mások, de még az introvertáltaknak is rendszeres kapcsolatra van szükségük más emberekkel, akik segítenek egy kiegyensúlyozottabb életet élni.

Ennek eredményeként a korlátozások egy új problémát vetettek fel számunkra: Hogyan lehet újra kapcsolódni az elszigeteltség idején? Szerencsére a technológia nyújtott néhány megoldást. Most már olyan módszerekkel tudunk csatlakozni, amelyek az elmúlt évtizedekben nem voltak elérhetőek, például a Skype, a FaceTime és legutóbb a Zoom.

Az elmúlt hetekben számos Zoom találkozón vettem részt; enyhítették az értékes kapcsolatok elvesztésével járó stresszemet. A kezdeti Zoom-élményem üzleti vonatkozású volt, de azóta ez a technológiai erőforrás lehetővé tette számomra a barátaimmal és a kisebb közösségekkel való kapcsolattartást is, ami létfontosságú a lelki jólétem szempontjából.

E virtuális találkozók során gyakran eszembe jutott a Zsidókhoz írt levél 10,24–25-ben szereplő intés: „Ügyeljünk arra, hogy egymást kölcsönösen szeretetre és jó cselekedetre buzdítsuk. Saját gyülekezetünket ne hagyjuk el, ahogyan egyesek szokták, hanem bátorítsuk egymást; annyival is inkább, mivel látjátok, hogy közeledik az a nap.” Ezt a részt gyakran alkalmazzák a gyülekezetlátogatásra, de bármikor kapcsolatba léphetünk hasonló gondolkodású hívőkkel, bátorítást kaphatunk.

Mindannyiunknak biztatásra van szüksége ezekben a kihívásokkal teli időszakban. Az elektronikus megbeszélés természetesen nem helyettesítheti a személyes, szemtől-szembe történő találkozásokat, de határozottan felülmúlja azt, hogy csak a telefonban halljuk valakinek a hangját. A koronavírusról szóló hírek a vírusban szenvedők számára és az ezzel összefüggő halálesetekre koncentráltak. Viszonylag keveset mondtak és írtak arról, hogy milyen hatással lehet ránk a hosszabb távú egyedüllét.

Az elszigeteltség erős mentális szorongást okozhat, és egy kis területen bezárva lenni kevés szociális interakcióval rendkívül megterhelő lehet. Mindannyian azt a szabadságot szeretnénk, hogy kicsit sétáljunk, elhagyjuk otthonaink határait. Szükségünk van valamire, ami elvonja a figyelmünket a problémáinkról, valamint a végtelennek tűnő járvány könyörtelen tudósításáról. Túl sok televíziós műsor ronthatja mentális jólétünket, és így társasági lényekként társadalmi elhatárolódási dilemmába keveredünk.

Ezért lehetnek sokkal előnyösebbek a virtuális találkozók, akár csak egy másik személlyel is. A Példabeszédek könyve 27,17 azt mondja: „Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat.” Nemcsak baráti közösségre van szükségünk, hanem a kreatív súrlódásra is, amely abból adódik, hogy az emberek kölcsönhatásba lépnek, amikor közös küldetést folytatnak.

Ilyen időkben azonban soha nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy mennyire szükségünk van kapcsolatra a legfontosabbal: Istennel. Csodálatos kapcsolatba lépni más emberekkel, függetlenül attól, hogy a technológia révén vagy személyesen történik. De nem találtam semmit, ami összehasonlítható lenne azzal az idővel, amelyet az Úrral és Isten Igéjével tölthetek.

Azok számára, akik azon tűnődnek: „Hová fordulhatok olyan válaszokért, amelyekre szükségem van, hogy továbbra is tartalmas és értékes életet éljek?”, erősen ajánlom a Szentírást, hogy megtaláljuk a keresett válaszokat. Ha eltávolodtál Istentől, akkor nincs jobb időszak, mint most az újrakapcsolódásra. A Máté evangéliuma 11,28-ban Jézus Krisztus így szólít fel: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” Arra vár, hogy mindannyian csak menjünk hozzá és lépjünk kapcsolatba vele ma!

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák