MI A HOZZÁÁLLÁSUNK A MUNKÁHOZ?
Írta: Robert J. Tamasy  -  2021. január 18.

 

Ahogy továbbra is foglalkozunk a globális COVID-19 pandémia visszahatásaival, mindez a munkánkra– és ahogy ahhoz hozzáállunk – drámai hatással van. Sokan közülünk, ha korábban még tettük, mostanra megtapasztaltuk az otthonról dolgozás örömeit és kihívásait. Néhányan észlelték, hogy a munkaköri leírásuk drámaian módosult, miközben mások elvesztették a munkájukat vagy átmenetileg elbocsátották őket a gazdasági lelassulás miatt.

Ezek a tényezők mind arra kényszerítenek bennünket, hogy újraértékeljük a hozzáállásunkat és felfogásunkat a munkával kapcsolatban: mit jelent, miért csináljuk és mit várunk tőle. Vajon a munka - ahogy néhányan mondanák - csupán csak „egy szükséges rossz”, amit sokan szeretnének elkerülni, ha lehetséges lenne? Ez csak a „megélhetés biztosítása” – bevétel generálása, hogy a számlákat fizetni tudjuk, hogy biztosítsuk a szükségleteink ellátását és biztosítani tudjunk egy kívánt életvitelt? Vagy több, mint ezek – vajon van a munkának olyan valódi értéke, amely segít nekünk megtalálni az értelmét, értékét és célját?

Egy okos ember ezt az értékelést adta: „Szeretem a munkát. Naphosszat tudok ülni és nézni az embereket, ahogy végzik.” – Tükrözi ez az állítás az érzéseidet? Hogy a munka jó – mindaddig, amig valaki más végzi az erőfeszítéseket?

David McKay, az RBC, Kanada legnagyobb bankjának, elnöke és ügyvezetője, a munkának egy sokkal megerősítőbb perspektíváját kínálja: „Ismerjük fel, hogy a kiváltság, hogy dolgozhatunk, egy ajándék; hogy a hatalom, hogy dolgozhatunk, áldás és hogy a munka szeretete, siker.” Ebben a rövid kijelentésben a munkát számos érdekes elképzeléssel hozta kapcsolatba: a munka kiváltság, ajándék, áldás és siker – ha szereted csinálni. Mindegyiket érdemes megfontolni és megvalósítani.

Hisszük vagy sem, volt idő, amikor a munka nem robotolás volt, amikor nem volt tele frusztráltsággal. A bibliai Teremtés könyve szerint, amikor Isten az első emberpárt megalkotta – Ádámot és Évát – a munkahelyük az Éden volt, egy csodálatos idilli hely. „Azután megáldotta őket Isten, és ezt mondta nekik Isten: Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet, és hajtsátok uralmatok alá! Uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain és a szárazföldön mozgó minden élőlényen!… Nektek adok minden maghozó növényt az egész föld színén, és minden fát, amelynek maghozó gyümölcse van: legyen mindez a ti eledeletek!” (Mózes első könyve 1,28-29).

Egy tökéletes elrendezés volt, de aztán Ádám és Éva elszúrta. Dacoltak Isten parancsával, hogy ne egyenek gyümölcsöt „a jó és a rossz tudásának a fájáról“ A lázadásuk következményei még mind a mai napig érezhetőek: „…legyen a föld átkozott miattad, fáradsággal élj belőle egész életedben!… Arcod verejtékével egyed a kenyeret ” (Mózes első könyve 3,17-19)
Tehát, amikor dolgozni megyünk, akár egy hagyományos irodai környezetbe, vagy reptereken keresztül utazunk, vagy otthonról kell dolgoznunk és a dolgok nem mennek jól, megköszönhetjük Ádámnak és Évának. Ők kezdték! De ez vajon azt jelenti, hogy minden napunkat úgy kell kezdenünk, hogy rugdosunk, sikoltozunk, morgunk, mert a munka nehéz? Lehet így is hozzáállni. Vagy, ahogy McKay mondta, választhatjuk azt is, hogy kiváltságnak, ajándéknak és áldásnak tekintjük. Akkor viszont hajtsuk fel az ingujjunkat és tegyük bele a szükséges erőfeszítést.

Egy üzleti tanácsadó, Tim Kight azt figyelte meg, hogy „Az orvosok nem tesznek egészségessé. A táplálkozás szakértők nem tesznek vékonnyá. A tanárok nem tesznek okosabbá. Az edzők nem tesznek fitté. Ők csak segítenek, de nekünk kell a felelősséget vállalni és véghezvinni a munkát.“ Amikor így teszünk, élvezhetjük a munka gyümölcsét és egy jól végzett munka elégedettséggel tölt el.

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák