AMIRE SZÜKSÉG VAN: SZERVEZETI JÖVŐKÉP
Írta: Stephen R. Graves  -  2021. február 22.

A kedvenc részeim egyike a Bibliában a Példabeszédek könyve, és egy igevers mindig szembetűnő a számomra: „Ha nincs kijelentés, elvadul a nép” (A példabeszédek könyve 29,18). Amikor a Példabeszédek „látásról, kijelentésről” beszél, olyan üzenetet ért alatta, amit egy próféta mond. De úgy gondolom, ez az alapelv nem korlátozódik az Ószövetség prófétáira. Az embereknek, bárhol is vannak, szükségük van egy meggyőző látásra ahhoz, hogy el tudjanak mozdulni a ma valóságából a holnapba.

El kell képzelnünk; elképzelni, hogy mi lehetne. A képzelet a remény táplálójaként szolgál. A hatékony vezetőknek egy szervezeti jövőképet kell létrehozniuk. Mielőtt a lehető legjobban tudnának dolgozni, az embereknek szükségük van arra, hogy egy meggyőző képet lássanak arról, hogy hová fognak eljutni. Mint üzletember és író, Alvin Toffler mondta: „Nagy dolgokról kell gondolkoznod, miközben kis dolgokat teszel, így minden ilyen kis dolog a megfelelő irányba fog haladni.” Ez mindenféle típusú és méretű szervezetre igaz.

Kik vagyunk, mint szervezet? Miről szól a szervezetünk? Mit szándékozunk tenni? Ezek nehéz, megválaszolandó kérdések a vezetők számára, ahogyan ezt egy podcastra visszajelezve gyülekezeti kis csoportok is szemléltették. Egy író így kommentálta: „A kis csoportod arra rendeltetett, hogy lassú, udvarias, sőt szívélyes halált haljon irányítás nélkül.” Ugyanez igaz lehet bármelyik cégre vagy non-profit szervezetre.

 

Peter Block író az egyik könyvében ezt írta: „Valakinek a jövőképe az nem egy autóstérkép, hanem egy tájoló.” Talán a helyes irány felé segíthetlek azáltal, hogy megalkotok egy szervezeti jövőképet az embereid számára:

Tedd fel a „Mi lenne, ha” kérdést. Milyen hatása van rád az álmodnak? Tölts időt a kulcsembereiddel és tartsatok ötletbörzét, hogy megválaszoljátok ezt a kérdést. Mi lenne az eredménye annak, ha megvalósítanátok az álmaitokat és vágyaitokat? „Mi lenne, ha”? Mi lenne, ha megfogalmaznátok egy vezetői jövőképet arra vonatkozóan, hogy hogyan fogjátok átadni a cégeteket vagy szervezeteteket a következő generációnak? Azokban az időkben, amikor sokan körülöttünk rendkívüli módon küzdenek, mi lenne, ha a cégetek túllátna a tiszta profiton? Mi lenne, ha az együttműködés hangjává válna és elérne három vagy négy másik entitást a közösségekben, sőt összegyűjtené az erőforrásokat a nagyobb haszonért?

Hozz létre helyzeti előnyt. Másutt már írtam a „helyzeti előny” fogalmáról, de alapvetően azt jelenti, hogy szükségetek van néhány impulzusra, ami a javatokat szolgálja. Vannak jelei bármilyen helyzeti előnynek? Talán néhány kulcsember felvétele a csapatodba? Egy új látást akarsz követni, ami a munkához –a küldetéshez- kell? Hogyan pozícionálod magadat azokkal a helyzeti előnyökkel szemben? Vannak más helyzeti előnyök is, az impulzus más formái, amik esetében szükséges, hogy helyesen megválaszoljátok a „Mi lenne, ha…?” kérdést? Hogyan vadásszátok le azokat?

Tedd egyértelművé a jövőképet. Az egyik ótestamentumi próféta, akit Habakuknak hívtak, Istentől kapott egy látást és utasításokat arra vonatkozóan, hogy azt hogyan alkalmazza: „Írd le ezt a kijelentést, vésd táblákra, hogy könnyen el lehessen olvasni!” (Habakuk próféta könyve 2, 2). Legtöbbször az embereidnek meg kell tanulniuk a látást ahhoz, hogy a sajátjukká váljon. Tehát, kommunikáld azt rendszeresen és világosan érthető, jól megjegyezhető módokon.

A vezetők saját gondolataiban sokszor világos a jövőkép, de több ok miatt nem sikerül, hogy átadják azt a körülöttük lévőknek. Tedd világossá, érthetővé a jövőképet a fejedben, és azután add át másoknak. Ez a típusú inspiráló átadás nagyon jól tud szökőárat, egy növekvő mozgalmat létrehozni körülötted. Jonathan Swift mondta: „A jövőkép annak a látásnak a művészete, amely azt látja, ami mások számára láthatatlan.” Vezetőként ki kell hoznod a látást a fejedből, és az embereidnek a szívébe kell juttatnod.

 

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák