A HIÁNYT OKOZÓ JÁRVÁNY: HIÁNYZÓ EMBEREK, AKIKKEL TÖRŐDÜNK
Írta: Jim Mathis  -  2021. április 26.

Mivel a Covid-19 világjárvány alatt bölcsnek tűnt otthon tartózkodni, úgy éreztem, az első hónapokban öregedtem néhány évet. Nem ettem túl sokat vagy nem néztem túl sokat a TV-t. És nem azért, mert nem csináltam semmit, mert az időt arra használtam, hogy olyan projektekre koncentráltam, amiket évek óta meg akartam csinálni. Azért volt, mert hiányoztak emberek – körülöttük lenni, nézni őket, kölcsönösen hatni egymásra.

Hiányzik a barátokkal kávézni, ebédelni menni vagy zenélni, de kifejezetten hiányoznak a fiatalabb emberek, akik normális esetben részei a napomnak. Egy nagy gyülekezetbe járunk néhány ezer emberrel együtt, akik közül a legtöbben fiatalok. A feleségem és én az egyik legidősebb pár vagyunk ott. Néha idősebb emberek is látogatják az alkalmat, de a rendszeres résztvevők között mi vagyunk a legidősebbek vagy ahhoz közel. Ez azt jelenti, hogy sok gyermek és tinédzser szaladgál, és a zene hangos, dinamikus.

Ami a legjobban hiányzik, az a pezsgő élet az előtérben. Emberekkel beszélgetni, örömmel üdvözölni azokat, akikkel a múlt vasárnap óta nem találkoztunk, és általában véve feltöltődni a hétre. Nem próbálok meg emlékezni a gyerekek nevére; csak egyszerűen élvezem ezt az elfoglaltságot, és azt, ahogy a fiatal szülők próbálják a kisgyerekeiket kordában tartani. Alapjában véve, hiányoznak a rendszeres, személyes interakciók az emberekkel.

Azt szokták mondani, hogy az öt legközelebbi barátunk átlagává válunk – olyanokká válunk, mint azok, akikkel a legtöbb időt töltjük.

Ha okos emberekkel töltünk időt, akik kihívást intéznek felénk, hogy olvassunk és képzettebbé váljunk, akkor mi is természetünknél fogva ezt tesszük. Ha a barátaink sportolók, akkor jobb sportolókká válunk. Ha a barátaink arrogánsak vagy trehány alakok, elkezdjük követni a példájukat. Így a barátságok, amiket létesítünk, nagy különbséget hoznak létre abban a tekintetben, hogy kivé válunk.

 

Charlie „Óriási” Jones motivációs előadó gyakran mondta azt, hogy ma ugyanolyanok vagyunk, mint öt év múlva, kivéve, az embereket, akikkel találkozunk és az elolvasott könyveket. A Biblia, ahogy az előre látható volt, sokat beszél a más emberekkel való kapcsolataink fontosságáról. Néhány példa:

Kapcsolatokra lettünk teremtve. Isten kezdettől fogva élvezni akarta a kapcsolatot az emberekkel, akiket teremtett, de azt is felismerte, hogy szükségünk van egészséges kapcsolatokra más emberekkel is.Azután ezt mondta az Úristen: Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat (Mózes első könyve 2,18).

A magány szörnyű szenvedés is lehet. Éppen annyira, mint amennyire motiváltan tart minket emberek között lenni, az ilyen jellegű interakció hiánya legyengítő lehet. „Van egyedülálló ember, akinek nincs senkije, sem fia, sem testvére, még sincs vége fáradozásának; nem elégszik meg a gazdagsággal, és nem mondaná: Ugyan kiért fáradozom, és kiért vonom meg magamtól a jót? Ez is hiábavalóság és elhibázott dolog” (A prédikátor könyve 4,8).

A másokkal való együttlét sok előnnyel jár. Képesnek lenni a másokkal való kapcsolódásra többet jelent, mint csak megszüntetni a magányt. „Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, föl tudják segíteni egymást. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki. Éppígy, ha ketten fekszenek egymás mellett, megmelegszenek; de aki egyedül van, hogyan melegedhetne meg? Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar” (A prédikátor könyve 4,9-12).

Hátha az előttünk álló hónapokban majd be fogunk tudni számolni arról, hogy időt töltünk régi barátokkal és összebarátkozunk újakkal, új és izgalmas tevékenységekbe kezdünk, új és pozitív szokásokat alakítunk ki. Tökéletes lehetőségünk van arra, hogy új normát találjunk. Gondoljunk arra, hogy azok, akikkel a legtöbb időt töltjük, tudnak a legerősebb befolyással lenni arra, hogy kik vagyunk és kivé válunk. Tehát, válasszunk bölcsen.

 

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák