A KITARTÁS HATALMA ÉS HATÁSA
Írta: Ray Kerwood  -  2020. május 25.

Vállalkozni kockázatos dolog és ha nem vagyunk kész ellenőrzés alatt tartani a kockázatokat, akkor nem ajánlatos vállalkozásba fogni. Nem kérdés, hogy rengeteg hibát követtem el. De a jó választások száma meghaladja a rosszakét. Emlékszem egy kockázatos időszakra, de csak azért, mert agresszív voltam, ellenálltam, hogy túl hamar feladjam. Másszóval, nem fogadtam el nemleges választ.


Az öcsémtől, Jimtől, aki Charlestonban (West Virginia) lakott, megtudtam, hogy számos cég a környezetében olyan terméket árult, amit szén-előállító cégek használtak az iszaptavaikban, amit az én cégem, az Alpine Petroleum, értékesíthetett volna ott. Látva ezeket az eladási lehetőségeket a saját államomban, ötletet adott arra, hogy felhívjam West Virginia egyik legprominensebb multimilliomosát, John Heatert. A 38 Go-Marts – kombinált benzinkút, étterem és élelmiszerbolt – tulajdonosa volt országszerte.

 


A helyi lakosok ellátásához, Mr. Heater létrehozott egy hatalmas uszály terminált St Albans-ben, Nyugat Virginia államban. Ő volt a többségi tulajdonosa és elnöke a Bank of Gassaway-nek. Tehát, felhívtam egy kéréssel. „Hajlandó lenne szerződést kötni a cégemmel benzin és dízel üzemanyag raktározásával és szállítmányozásával kapcsolatosan?
Mr. Heater nyersen válaszolt: „Mr. Kerwood, ugyan én csak egyszer találkoztam Önnel és hallottam a jó hírnevéről, de miért gondolja, hogy engem érdekel bármi, amit ajánlana, amikor elutasítottam az Exxon, Pure Oil, Ashland Oil és Elk Finomító cégek hasonló ajánlatát?”

 


Ahelyett, hogy vettem volna az adást, úgy döntöttem, hogy úgy teszek, mintha egy jó barátom lenne. „John, az irodája útba esik Charleston felé. Csak 5 percre van szükségem az idejéből.” „Nem”- mondta. De nem adtam fel. „Van egy ötletem, amit hasznosnak fog találni,” „Mondtam, hogy nem.” Udvarias hangon folytattam. „John, csupán 5 percet kérek.” „Rendben, egyezett bele végül megadóan. „De ne felejtsen el egy dolgot, Ray. Öt perc és megy.”


Csak öt perc volt mindössze aláírni egy megállapodást, amely egy négyéves, jövedelmező együttműködéshez vezetett. Ha nem lettem volna kitartó, meg talán egy kicsit nyomulós, ha nem kérleltem volna John-t, hogy gondolja át az ajánlatomat, semmi sem történt volna.


(A könyvemben) megemlítem ezt és számos más eseményt, hogy hangsúlyozzam, hogy az életem során számtalan olyan döntésem volt, amelynek kedvező volt a kimenetele, de nem valami különleges üzleti éleslátásom vagy a véletlen, és nem is csupán a szerencse, hanem Isteni közbeavatkozás és Isten áldása miatt.


Egy jólismert TV-s pénzügyi szakértő, Dave Thomas, mindig, amikor megkérdezik tőle „Mi újság?”, azt feleli: „Jobban vagyok, mint megérdemlem.”. Én is ezt mondanám. Az életem és az üzleti karrierem, mindkettő jobb, mint amit megérdemlek és dicsérem ezért az Atyámat, akié minden hála és dicsőség.

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák