MEGHATÁROZNI, HOGY MIRŐL IS SZÓL VALÓJÁBAN A KARÁCSONY
Írta: Robert J. Tamasy  -  2020.december 21.

Az évszázadok során rengetegszer beszéltek és írtak a karácsonyról. Néhány kommentátor még mindig folytat beszéléseket „a karácsony valódi jelentéséről". De számunkra, akik hiszünk a Bibliában, csak egy jelentése lehet. Egy kis gyermek, akit Jézusnak hívnak, egy jelentéktelen városban, Betlehemben született, szerény körülmények között, mégis a világ legbefolyásosabb személyévé nőtt fel. A világ legnagyobb részén a naptári év Krisztus születésének becsült idején alapul, ennélfogva Kr.e. (Krisztus születése előtt) és A.D. (Anno Domini – a mi Urunk éve).

Annak ellenére, hogy a karácsonyt általában december 25-én ünnepeljük, senki sem tudja a Krisztus-gyermek születésének pontos dátumát. Az adott eseményről azonban tudunk néhány dolgot: nem voltak karácsonyfák; a Mikulás nem volt jelen; és az egyetlen ajándék arany, tömjén és mirha volt.

Ma a karácsony azért fontos a piac szempontjából, mert a kiskereskedelmi értékesítés drámai módon megnő. Sok üzlet számára – és most már online oldalak számára is – az ünnepi értékesítés meghatározza, hogy egy év nyereséges volt-e. Ez az egyik oka annak, hogy a kiskereskedelmi „karácsonyi szezon” minden évben egyre korábban kezdődik.

A karácsony az üzleti és a szakmai világban is egy olyan időpontot jelent, amikor fel kell mérni az elmúlt évet és új célokat kell kitűzni az új évre. Az ünnepi összejövetelek szintén népszerű hagyománynak számítanak, bár ebben az évben a koronavírus-aggodalmakkal és társadalmi távolságtartással, ha vannak is összejövetelek, valószínűleg másképp fognak kinézni.

Visszatérve a Karácsony jelentőségére, világos magyarázatokat találunk a Bibliában. Máté evangéliuma nagyon röviden ismerteti Krisztus születését, míg Lukács evangéliuma a legtöbb részletet elénk tárja az 1. és 2. fejezet egyes részeiben. Mindenesetre, annak szempontjából, hogy miért olyan fontos Jézus Krisztus születése, megtaláljuk a legátfogóbb leírásokat János evangéliumának az elején. Itt van néhány közülük:

Isten Igéje, Megtestesült Isten. Jézus nem csupán jó ember volt, egy próféta, vagy egy karizmatikus vallásos vezető. A Szentírás azt mondja nekünk, hogy Jézus megtestesült Isten volt, istenség a testben, aki részt vett a világ megteremtésében. „Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő kezdetben az Istennél volt. Minden általa lett, és nélküle semmi sem lett, ami létrejött ” (János evangéliuma 1,1-3).

A fény egy sötét világ számára. Mi egy egyre sötétebbnek tűnő világban élünk. Jézus azért jött, hogy fényt vigyen a sötétségbe és eloszlassa azt végül örökre. „Benne élet volt, és az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be.“ (János evangéliuma 1,4-5).

Az új élet forrása. Sokan tudatában vagyunk a hibáinknak, gyengeségeinknek, még uralkodó bűnöknek is a mi életünkben, amiken szeretnénk változtatni vagy teljesen megszüntetni. Azáltal, hogy új életet kapunk Jézus Krisztus által, megtapasztalhatjuk azokat a változásokat - nem a saját erőfeszítéseink révén, hanem általa. „Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében, akik nem vérből, sem a test, sem a férfi akaratából, hanem Istentől születtek.” (János evangéliuma 1,12-13).

A végső példa. A Biblia azt mondja nekünk, hogy Jézus Krisztus a Megváltó, akit Isten küldött az egész emberiség számára. Azt is olvastuk, hogy nagyszerű tanár volt, valamint a tökéletes példaképe, annak, hogy hogyan kell élnünk és kapcsolatba lépnünk másokkal, beleértve Istent is. „Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.” (János evangéliuma 1,14).

 

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák