5 LÉPÉS A KÜZDELEMTŐL A FELVIRÁGZÁSIG
Írta: Rick Boxx  -  2022. március 7.

Pénzügyi tanácsadói pályafutásom során sok nehézségekkel küzdő céget segítettem nyereségessé válni. A közelmúltban sok vállalkozás bedőlt, és mégtöbben vannak, akik még küzdenek a túlélésért. Szeretnék bemutatni 5 lépést, amelyek segítségével a vállalkozások újra fejlődővé, pénzügyileg stabilabbá válhatnak.

1. Ismerjük meg a nyájunk állapotát. Ahhoz, hogy a vállalkozásunk helyzetét felmérjük, meg kell ismerjük az eszközeink valós piaci értékét, pontosan nyilvántartásba kell vegyük az összes tartozást és kötelezettséget, meg kell értenünk a jelenlegi pénzforgalmunkat, beleértve az elmúlt hónap bevételeit és kiadásait. A példabeszédek könyve 27,23 ezt így írja le: „Ismerd meg juhaidat egyenként, törődj gondosan a nyájakkal”. Ez nyilvánvalóan a munkatársaink jólétére vonatkozik, mert ők a legértékesebbek, de a pénzügyeink is legalább annyira fontosak. Ha nem látjuk át pontosan a pénzügyeinket, akkor keressünk egy jó könyvelőt. Jó pénzügyi információk nélkül kicsi az esélyünk a túlélésre.

2. Növeljük a készpénz készletünket. A nehézségekkel küzdő vállalkozások mindig készpénzhiányban szenvednek. Sok vállalkozás nem rendelkezik produktív eszközökkel. Van két javaslatom arra, hogyan tudjuk növelni a készpénz készletünket. Először is, sok cég rendelkezik kihasználatlan berendezéssel vagy készlettel, vagy készpénzre váltható követeléssel. Másodszor, kezdjük el csökkenteni a szükségtelen kiadásokat. Mózes második könyve 4,2-ben Isten megkérdezte Mózestől, hogy mi van a kezében. Mózes válaszolt neki, hogy egy bot. Isten Mózes terméketlen eszközét – a botját – használta fel, hogy olyan produktív eszközzé váljon, amely még a fáraót, az egyiptomi királyt is lenyűgőzte. Mi van a mi tulajdonunkban, amit Isten felhasználhat arra, hogy biztosítsa a vállalkozásunk számára fontos készpénzt?

 

3. Tervezzünk reális jövőt. Pénzügyi terv nélkül csak a rossz költési szokásainkat folytatjuk, vagy eltérünk a céljainktól. Ha nehézségekkel küzdünk, igyekezzünk meggyőzni hitelezőinket, hogy közösen alakítsunk ki olyan alternatív fizetési stratégiát, ami mellett a vállalkozásunk tovább műkődhet. Ehhez viszont egy reális terv szükséges. „A szorgalmasnak a tervei csak hasznot hoznak, de mindenki, aki elsieti a dolgát, csak ínségbe jut.” (A példabeszédek könyve 21,5) A tervünknek reálisnak kell lennie a jelenlegi értékesítési számok felhasználásával. Ha ezek alapján készítjük el a kiadási és adósságtörlesztési tervünket, akkor esélyünk lesz céljaink elérésére.

4. Kommunikáció. Amikor egy bank azért alkalmazott, hogy a rossz vagy bedőlt hiteleket beszedjem, megtanultam értékelni azokat, akik nyíltan kommunikáltak velem. Szégyenből vagy bizonytalanságból sokan elhallgatják hitelezőik elől küzdelmeiket. Ez ahelyett, hogy segítene, gátolja a siker elérésének esélyeit. Ha valaki őszintén kommunikál velem, tudok segíteni egy törlesztési terv kidolgozásában. Azok számára viszont, akik „kikerülnek”, jellemzően rugalmatlanná válok. „Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak.” (Pál levele az efézusiakhoz 4,25) Ha üzleti, pénzügyi nehézségekkel küzdünk, tegyük félre büszkeségünket és őszintén beszéljünk hitelezőinkkel.

5. Összpontosítsunk az ügyfelekre. A járvány óta, számos étterem, ahol megfordultam, új szintre emelte az ügyfelek kiszolgálását. Rájöttek, hogy a túlélésük a boldog vendégek megtartásán és növelésén múlik. Amikor egy vállalkozás a túlélésért küzd, olyan sok sürgős probléma merül fel, hogy könnyű egfeledkezni az okról, amiért a vállalkozást egyáltalán elindítottuk – hogy ügyfeleink igényeinek megfeleljünk. „Mindegyikünk a felebarátja kedvét keresse, mégpedig annak javára és épülésére.” (Pál levele a rómaiakhoz 15,2) A túléléshez meg kell tegyük a felsorolt lépéseket, de időt és energiát kell találjunk arra is, hogy ügyfeleink kedvére tegyünk.

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák