NEGATÍV GONDOLATOK FOGSÁGÁBAN
Írta: Robert J. Tamasy  -  2022. március 21.

Egy néhány évvel ezelőtti dal így szólt: „Ha nem lenne balszerencse, nem lenne szerencse sem.” Ma hasonlóan azt figyelhetjük meg, hogy ha nem lennének rossz hírek, nem lennének egyáltalán hírek sem. Senkit nem kell emlékeztetni a világjárványra. Úgy tűnt, hogy a média még örült is a COVID-19 által okozott sok halálesetről és megbetegedésről szóló rossz hírek miatt. Újra központba került a régi mantra: „Minél véresebb, annál hamarabb lesz vezető hír.”

De nem ez volt az egyetlen oka a rossz közérzetünknek. A világ számos részén gazdasági zürzavar uralkodott el. A közönséges áruk hiánya sokunkat feszültséggel töltött el. A háborús fenyegetések ugyancsak erősítették szorongásunkat. Növekszik az erőszakos cselekmények, az öngyilkosságok, a kábítószerekkel való visszaélés, de a családi viszályok száma is. S a listának még nincs vége.

Nagy a kísértés, hogy átadjuk magunkat a kétségbeesésnek. A rossz hírek özönével azt hihetjük, hogy minden reményünk elszállt. Ez a kísértés és kétségbeesés nem szolgálja, hogy pozitív eredményeket érjünk el. Hogyan kerülhetjük el mégis?

Tim Kight vezetői tanácsadó nemrégiben megfigyelte: „Ha a rossz dolgokon gondolkodunk, csak a frusztrációnkat és a félelmünket tápláljuk, ami rossz döntésekhez vezet, ami újabb szorongást, dühöt vagy félelmet szül. Ez egy ördögkerék. Nyomjuk meg a STOP gombot és szálljunk ki az ördögkerékből. Irányítsuk a figyelmünket a rossz hírekről a produktivitásra.”

Minket is legyűrnek a rossz hírek?

Vagy ahogy Kight írja, az ördögkerék? Valamilyen mértékben mindannyiunkat érint a negatívitás, de van rá mód, hogy elkerüljük a rossz hírek végtelen áradatát. A Szentírásban erre is találunk jó tanácsokat:

 

Alakítsunk ki egészséges gondolkodásmódot. Engedhetjük, hogy az elménket felemésszék a rossz hírek, vagy dönthetünk tudatosan úgy is, hogy a jó dolgokra összpontosítunk. „És ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.” (Pál levele a rómaiakhoz 12, 2)

Koncentráljunk a jó és felemelő dolgokra. Azt mondják, hogy nem tudjuk megakadályozni, hogy a madarak elrepüljenek a fejünk felett, de azt igen, hogy fészket rakjanak a hajunkba. „Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!” (Pál levele a filippiekhez 4, 8)

Ne foglalkozzunk a gonosz és rossz gondolatokkal. Információkkal teli korban élünk és a látott vagy hallott információk nagy része pusztító hatással lehet. Azonban dönthetünk úgy is, hogy félretesszük ezeket a romboló gondolatokat. „De mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg, a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok!” (Pál első levele a tesszalonikaiakhoz 5, 21-22)

Válasszuk a hitet a kételkedés helyett. Még akkor is, ha körülményeink sivárak, az Istenbe vetett hitünk reményhez és magabiztossághoz vezethet a csüggedés helyett. „A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.” (A zsidókhoz írt levél 11, 1)

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák