A PÉLDAMUTATÁS, MINT VÉGSŐ VEZETŐI ESZKÖZ
Írta: Pataki Dávid  -  2022. október 31.

Vezetőként a lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy érvényre juttassuk az akaratunkat.

Fizetések emelése, illetve csökkentése, felelősségi határok kijelölése, egyes munkavállalók kiemelése, amíg másokat háttérbe helyezünk. A sort hosszasan lehetne folytatni, nincs ez másképpen a családunkban sem.

A kéz a kézben járó jutalmazás és megvonás, az egymást váltó fegyelmezés illetve dicséret mind-mind olyan lehetőség, melyekkel egy vezető élhet és élnie is kell, kerülve minden mulasztást, ha felelősséget akar vállalni a rábízottakért. Ahhoz, hogy a célt elérjük - a családban, a munkahelyen, a vállalkozásban, a gyülekezetben - a vezetőnek hatással kell lennie azokra, akik hozzá tartoznak.

Biztosan te magad is érezted már úgy, hogy vezetőként kifogytál az eszközökből. Mindent megpróbáltál, annak az ellenkezőjét is de nem maradt már több lehetőséged ahhoz, hogy az akaratodat érvényre juttasd.

Mit tehetsz ilyenkor? Vajon kirúghatsz mindenkit a cégtől, aki nem teljesíti az utasításaid? Elküldhetsz minden olyan embert a gyülekezetből, aki nem szentül él és nem fogadja meg az intést? Mit tudsz tenni a kamaszodó vagy már felnőtt gyermekeiddel, akiknél a nevelési eszközeid már nem működnek?

Meggyőződésem, ha már nem tehetsz semmit, egyet még igen. Példát mutatsz, ahogy azt Jézus Krisztus is tette:

 „De milyen dicsőség az, ha kitartóan tűritek a hibátok miatt kapott verést? Ellenben, ha kitartóan cselekszitek a jót, és tűritek érte a szenvedést, az kedves az Isten szemében. Hiszen erre hívattatok el, mivel Krisztus is szenvedett értetek, és példát adott nektek, hogy az ő nyomdokait kövessétek: Ő nem tett bűnt, álnokság sem hagyta el a száját, Mikor gyalázták, nem viszonozta a gyalázást; amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta ezt arra, aki igazságosan ítél.” (Péter első levele 2,20-23)

Hívőként abban megegyezhetünk, hogy Nála nincs nagyobb vezető a világmindenségben, mivel az Atya minden hatalmat átadott Neki. Így Jézus egy olyan vezető, aki végtelen lehetőségekkel bír minden ember felett. Mégsem használta ki az összes lehetőségét, hanem az életével példát hagyott a vezetettek számára, hogy Őt kövessék.

Több évtizedes vezetői pályám alatt megtanultam, hogy felelős döntéseket kell hoznom a rám bízottak irányítására, befolyásolására. Néha azonban a próbálkozásaim nem vezettek eredményre, ugyanakkor nem is állt módomban a vezető és vezetett közötti kapcsolatot megszüntetnem.

Ilyenkor mindig csak egy lehetőségem maradt, tűrni, példát mutatni és Istenben bízni. A helyzet pedig megoldódott.

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák