MINDENBEN A MINŐSÉGRE TÖREKSZÜNK
Írta: Jim Mathis  -  2022. november 14.

Mivel természetemnél fogva kreatív ember vagyok, mindig is érdekelt a művészet számos formája, beleértve a művészeti és kézműves vásárokat, ahol az egyéni kreativitás számos példáját láthattam. Amit ezeken a rendezvényeken találtam, az évek során nagymértékben megváltozott.

A művészeti és kézműves vásárok az 1960-as és 70-es években kezdtek el megjelenni az Egyesült Államokban. A kivitelezés akkoriban gyakran hagyott kívánnivalót maga után. Szinte mindent "népművészetnek" lehetett nevezni. A tanulószerződéses rendszer szinte teljesen eltűnt, így azoknak, akik kézzel akartak dolgokat készíteni, saját maguknak kellett kifejleszteniük a készségeiket. A tanulási lehetőségek korlátozottak voltak, ahogyan a rendelkezésre álló szerszámok minősége is.

Azóta azonban a fából, üvegből, kerámiából és sok más dologból készült tárgyak készítéséhez szükséges eszközök drámaian fejlődtek. Ma már részt vehetünk élő és online workshopokon vagy szemináriumokon, hogy megtanuljunk bármit, amit csak akarunk. Az eredmény a művészeti kiállítások és kézműves vásárok elképesztő színvonala lett. Amatőr vagy részmunkaidős ékszerészek, fazekasok és faművesek olyan gyönyörű tárgyakat készítenek, amelyek 50 évvel ezelőtt elképzelhetetlenek voltak. Ugyanez igaz más mesterségekre is, mint például a szobrászat, a fotózás és a festészet.

A minőségre való törekvés a feldolgozott árukra is átterjedt. A fényképezőgépek, televíziók, háztartási gépek és autók az elmúlt 10 évben szinte minden tekintetben fejlődtek. Életem során sok autóm volt, és az utolsó három-négy jármű mindegyike a legjobb volt, amit addig birtokoltam. A legújabb autóm pedig jobb, mint bármelyikük. Ugyanez igaz a jelenlegi fényképezőgépemre is.

A tanulság az üzleti életben dolgozók számára az, hogy folyamatosan jobb termékeket kell gyártanunk. A minőségre való törekvés hosszú távon a legjobb üzleti stratégia. Évekkel ezelőtt egy kávékészítők konferenciáján az egyik előadó feltett egy kulcskérdést: „Ön a Nordstrom's (egy minőségi áruház) vagy a Dollar Store (egy olcsó áruház)?”. Mivel mindannyian a kávékülönlegességek üzletágában voltunk, a kérdés arra utalt, hogy jobban kell teljesítenünk. Nincs több kézzel készített felirat vagy kopott bútor. A minőség mindenben fontos.

Egy nemrégiben megjelent hírlevél cikke arra emlékeztette az olvasókat, hogy „Ahogyan bármit csinálunk, úgy csinálunk mindent".

Ezért ítélhetünk meg egy éttermet az alapján, hogy mennyire tiszta a padló, vagy hogy a bejárati ajtót ki kell-e festeni. Egy ismert üzletember azt mondta, hogy amikor autójavító vállalkozást működtetett, minden autóhoz, amin dolgozott, tiszta fehér overallt vett fel. Nem akarta, hogy zsíros ruhában kezdjen el dolgozni egy ügyfél autóján. Az életünk minden területén a lehető legjobbat kell tennünk, ami szokásunk és életstílusunk is kell, hogy legyen.

 

A minőség hangsúlyozásának van egy spirituális aspektusa is. A Biblia első könyve elbeszéli, hogyan teremtette Isten a fényt; az eget és a földet; a vizet és az eget; a csillagokat; minden élőlényt, beleértve az állatokat és a növényeket, és végül az embert. Minden munkája végén azt mondja: „És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó.” (Mózes első könyve 1, 31). Ahogy valaki mondta: „Isten nem csinál ócskaságot”!

A Szentírás arra hív minket, hogy kövessük az Ő példáját. A Kolossé 3,17-ben ezt olvassuk: „És bármit tesztek, akár szóval, akár tettel, mindent az Úr Jézus nevében tegyetek, hálát adva az Atya Istennek általa”. Majd néhány verssel később, talán a lényeg megerősítése érdekében így buzdít minket: „Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek....az Úr Krisztusnak szolgáljatok.” (Pál levele a kolosséiakhoz 3,23). Ha Istent, a tökéletes munkást szolgáljuk és igyekszünk tisztelni, merünk-e kevesebbet nyújtani Neki, mint a legjobbunkat?

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák