AZ ÚJ ÉV JÓ KEZDÉSÉNEK TERVEZÉSE
Írta: Robert J. Tamasy  -  2022. december 26.

Hat nap múlva ilyenkor a világ számos részén kezdik ünnepelni az Új Év kezdetét: „Ki a régivel, be az újjal!”. Bár a koronavírus - közismert nevén a COVID-19 - miatti hisztéria alábbhagyott, a hamarosan elmúló év számos esetben gondoskodott nekünk arról, hogy stresszt és szorongást okozzon. Így, amikor 2023 elérkezik, sokan közülünk ismét visszatekintünk az elmúlt évre, és lelkesen felkiáltunk majd: „Jó, hogy megszabadultunk tőle!”.

Ezzel el is érkezünk az Új Évhez. Mitől lesz jobb számunkra, mint az előző? Bizonyos dolgokat nem tudunk befolyásolni - például a járványokat, a gazdasági zűrzavart, a háborúkat, a viharokat és más természeti katasztrófákat. De sok olyan dolog van, amit mi irányíthatunk, vagy legalábbis pozitívan befolyásolhatjuk a karrierünket és általában az életünket. A következő évben hozott döntéseink és választásaink nagyban hatnak majd a dolgok alakulására.

A naptári évnek ezek az utolsó napjai gyakran az értékelés és az önvizsgálat ideje. „Mi ment jól?” „Mit csinálhattam/csinálhattunk volna jobban - vagy egyáltalán sehogy?” „Tettem-e jelentős előrelépéseket szakmailag? Mi a helyzet a magánéletemmel - jobb ember vagyok ma, mint az év elején voltam?”

Valószínűleg hasonló kérdésekkel egészítjük ki a listát. Nincs ezzel semmi baj, ha nem nézünk vissza túl sokáig. A múlt ugyanis elhalványul, ami viszont van, az a jelen, a jövőre vonatkozó reményeinkkel, szándékainkkal és álmainkkal együtt. El kell kezdenünk előre nézni, terveket, célokat és célkitűzéseket megfogalmazni a következő 12 hónapra.

Lehet, hogy a karrierépítésre, a vállalkozásunk építésére, a piaci részesedés növelésére, a nyereség növelésére vagy új termékcsaládok kifejlesztésére összpontosítunk. A lista végtelennek tűnik. De mi a helyzet a saját növekedésünkkel és fejlődésünkkel, mint egyének, különösen, ha Jézus Krisztus követői vagyunk? Ez is átgondolt tervezést igényel.

Hadd javasoljak néhány bölcsességet, amit a Bibliából meríthetünk ezzel kapcsolatban:

 

Növekedjünk az Istennel való kapcsolatban. Amikor megkérdezték Jézust a legnagyobb parancsolatról, azt válaszolta: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből” (Márk evangéliuma 12, 30). El tudod mondani, hogy most is ezt teszed? Méltó célnak tartanád ezt?

Növekedj a másokkal való kapcsolatban. Közvetlenül a legnagyobb parancsolat kihirdetése után Jézus azt mondta: „A második ez: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Nincs ennél nagyobb parancsolat” (Márk evangéliuma 12, 31). Ismétlem, mennyire teszed ezt jól? Mit tehetnél, hogy ezen a téren javulj?

Tedd Krisztust minden cselekedeted alapjává. Gyakori, hogy még azok is, akik vallják a Jézusba vetett hitüket, „felosztják” Őt: bizonyos területekre beengedik Őt, másokra viszont nem. Az igazi hit az életünk minden területének Urává teszi Őt. „Mert [Jézus Krisztusban] élünk, mozgunk és van létünk” (Apostolok Cselekedetei 17, 28).

Törekedj arra, hogy jobban megértsd és alkalmazd Isten Igéjét. Én megtettem. „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy az Isten embere tökéletes és minden jó cselekedetre felkészített legyen.” (Pál második levele Timóteushoz 3, 16-17).

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák