DÖNTS BÁTRAN
Írta: Jóföldi Endre  -  2023. augusztus 28.

„Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet, és aki csak a fellegeket lesi, nem arat. Ahogyan nem ismered a szél útját vagy a csontok formálódását a terhes asszony méhében, éppúgy nem ismered Isten munkáját, aki mindent alkotott. Reggel fogj a magvetéshez, és ne pihentesd a kezed este sem, mert nem tudod, melyik sikerül: ez, vagy amaz, vagy mind a kettő egyaránt jó lesz.” (A prédikátor könyve 11, 4-7)

Paul Bryant egy legendás amerikai foci edző volt. Egy kemény szombati vereség utáni hétfőn, Bryant edzőnek éppen fodrászhoz kellett mennie. A fodrász pár percig némán dolgozott, míg aztán nem bírta tovább, és jól beolvasott az edzőnek: „Én egész biztosan nem cseréltem volna be azt a fiatal hátvédet, csak azért mert a kezdőjátékosnak nem ment annyira jól. A fiatal srác eladott labdái miatt vesztettük el a meccset.” Bryant edző nem állt neki vitatkozni, csak ennyit mondott: „Az az igazság, ha hétfő reggelig várhattam volna a döntéssel, azt hiszem én sem cseréltem volna be.”

Lee Iacocca, a Chrysler élén legendássá lett vezérigazgató hasonló gondolatot fogalmazott meg: „Nos, mit is csináljunk? Bármit, csak ne tétlenkedjünk. Ha elrontottuk, kezdjük újra, próbáljuk másképp. Ne várjunk arra, hogy biztosra mehessünk, mert túl késő lesz” – ami egy focimérkőzés közben feltétlenül igaz, de sokszor más élethelyzetekben is.

Persze mi is fogunk rossz döntéseket is hozni. Döntéseink után van, amikor később egyértelműen felismerjük, hogy a korábbi helyzetben más irányba kellett volna menni. Egyrészt ez egy fontos vezetői feladatot ad: tanuljunk a rossz döntéseinkből! Hiszen a tapasztalat önmagában nem tesz bölcsebbé bennünket, csak a kiértékelt tapasztalatból tudunk igazán tanulni. Ha nem hinnéd, csak nézz körül, mennyi idős ember hoz idős korában is rossz döntéseket, például az életmódjával kapcsolatban. Nem tanult igazából a hibás döntéseiből, és kitart egészen végig például káros szokásaiban.

Az egyik legfontosabb tanulási lehetőséget adják számunkra ezek a visszatekintések. Amikor egy-egy a közelmúltban történt, félrement projekt, döntés tapasztalatait és tanulságait értékeljük ki, és építjük be a folyamatainkba, következő döntéseinkbe. Ennek az a célja, hogy lehetőleg ne kövessük el ugyanazt a hibát még egyszer.

Másrészt viszont el kell kerülnünk egy csapda helyzetet is. Mégpedig azt, hogy a későbbi fejlemények, történések, további megszerzett információk fényében, rossznak mondunk egy olyan döntést is, ami az adott pillanatban jó volt. Ugyanis az akkori tudásunk birtokában nem tudtunk jobb döntést hozni. Ez történt akkor Paul Bryanttal a meccsen, és velünk is előfordulnak az ilyen esetek.

Látnod kell, hogy vannak helyzetek a családodban, munkahelyeden, gyülekezetben is, amikor döntést kell hozni és aztán el kell indulni. Nem minden helyzet látható át a teljességében, sőt azt mondanám, az igazán nehéz vezetői szituációk szinte mindig ilyenek. Még egy rossz döntés is lehet jobb egy pillanatban, mint ha egyáltalán nem döntünk. Mert abban a helyzetben nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne csináljunk semmit. Ha így áll, akkor dönts bátran!

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák