VISZONTAGSÁGOK: LEHETŐSÉG A FEJLŐDÉSRE
Írta: Austin Pryor  -  2023. április 24.

Több mint 40 éve pénzügyi tanácsadóként számos, néha nagyon gyors gazdasági átalakulást láttam. Amikor a gazdasági tényezők hirtelen változást hoznak, sok befektető egy nagyon kellemetlen dolgot érez - a félelmet. Nehéz magabiztosnak lennünk a befektetésekkel kapcsolatban, amikor az általunk nem befolyásolható tényezők pusztítást végeznek a pénzügyi piacon.

Még azok is, akik Jézus Krisztust imádják, szorongást érezhetnek, amikor csapások érik őket, akár a pénzügyeiket, akár életük más területeit érintik. A legtöbb keresztény szeretné megkérdezni Istentől, hogy miért engedi meg, hogy a fájdalom és a csalódás megérintse gyermekeit. Talán az Ő válasza a következő lenne: „Azok a dolgok azért történtek, mert meghallgattam az imáitokat, hogy megadjam nektek, amit kértetek!”

Amikor egy átlagos nap kedvezőtlen eseményeire gondolunk, el tudjuk képzelni, hogy Isten azt mondja:

„Ugye azért imádkoztál, hogy éretté válhass? Megtanítalak arra, hogyan függj tőlem jobban.”
„Ugye azért imádkoztál, hogy több hited legyen? Esélyt adok neked, hogy jobban bízz bennem.”
„Ugye azért imádkoztál, hogy jobban megismerj Engem? Segítek neked, hogy jobban keress Engem.”
„Ugye azért imádkoztál, hogy dicsőíts engem az életeddel? Én megszentellek téged.”

Amikor imáink ilyen „lelki” kéréseket tartalmaznak, bízhatunk abban, hogy Isten akarata szerint imádkozunk.

Azt várjuk, hogy megadja nekünk azt a minőségi, keresztény életet, ami után kutatunk. De tudat alatt arra is számítunk, hogy Isten egyfajta természetfeletti villámcsapással válaszol rájuk. Mintha azt mondaná: „Legyen áldott a szíved, drága gyermekem. Itt van minden, amire valaha is szükséged lesz: hit, szeretet, krisztusi lét.” S ezzel kész is. De ez általában nem így működik.

Szeretnénk érett keresztény életet? Akkor számítsunk némi szenvedésre. „Sőt, dicsekszünk a megpróbáltatásokkal is, mert tudjuk, hogy a megpróbáltatás szüli az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet; a reménység pedig nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adott Szentlélek által.” (Pál levele a rómaiakhoz 5, 3-5)

Szeretnénk erősebb hitet? Számítsunk arra, hogy hitünket próbára teszi: „Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek, tudva, hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez. Az állhatatosság pedig tegye tökéletessé a cselekedetet, hogy tökéletesek és hibátlanok legyetek, minden fogyatkozás nélkül.” (Jakab levele 1, 2-4)

Szeretnénk jobban megismerni Istent? Akkor le kell mondanunk azokról a világi dolgokról, amelyek visszatartanak minket. „Sőt most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének páratlan nagyságáért. Őérte kárba veszni hagytam és szemétnek ítélek mindent, hogy Krisztust megnyerjem. Hogy kitűnjék rólam őáltala: nincsen saját igazságom a törvény alapján, hanem a Krisztusba vetett hit által Istentől van igazságom a hit alapján, hogy megismerjem őt és feltámadása erejét, valamint a szenvedéseiben való részesedést, hasonlóvá lévén az ő halálához.” (Pál levele a filippiekhez 3, 8-10)

Szeretnénk dícsértet kapni az életünkért? Akkor számítsunk arra, hogy megpróbáltatásokon kell keresztülmennünk. „Ezen örvendeztek, noha most, mivel így kellett lennie, egy kissé megszomorodtatok különféle kísértések között, hogy a ti megpróbált hitetek, amely sokkal értékesebb a veszendő, de tűzben kipróbált aranynál, Jézus Krisztus megjelenésekor méltónak bizonyuljon a dicséretre, a dicsőségre és a tisztességre.” (Péter első levele 1, 6-7)

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák