LÁTNOKOK AZ ANYAGIAK RABJAIVAL SZEMBEN
Írta: Rick Boxx  -  2023. november 06.

Nagyon bizonytalan gazdasági időket élünk. Valószínűleg mindig is így volt, de a gazdasági körülmények most számos okból kifolyólag különösen kiszámíthatatlannak tűnnek. A kérdés nem az, hogy miért van ez így, hanem az, hogy hogyan reagáljunk. Védekező álláspontra helyezkedjünk, vagy válasszuk a proaktív megközelítést?

Amikor recesszió valószínűsíthető, jellemzően kétféle vezető van: a látnokok, és azok, akiket az anyagiak irányítanak. Az utóbbiak gyakran védekező megközelítést alkalmaznak döntéseikben és megpróbálják kiküszöbölni a kockázatot. A látnokok azonban másképp működnek. A fenyegető recesszióra úgy tekintenek, mint lehetőségre az ügyfelek és a piaci részesedés növelésében, és gyakran offenzív stratégiát alkalmaznak védekezés helyett.

Jézus Krisztus követőiként mi tudjuk, hogyan reagáljunk: Ismerjük azt, aki tudja a jövőt, a mi Mennyei Atyánkat. Az Ószövetségben Dánielt arra kérték, hogy értelmezze a babiloni király nyugtalanító álmát. Dániel azt mondta neki: „A nagy Isten tudtára adta a királynak, hogy mi történik majd ezután.” (Dániel könyve 2, 45) Mi is kérhetünk hasonló bölcsességet az Úrtól a jövőre vonatkozóan.

Kulcsfontosságú személyi döntések. Amikor recesszió fenyeget, olyankor a anyagiak által vezényeltek jellemzően csökkentik, vagy akár meg is szüntetik a személyzetet. Egy látnok azonban másképp áll a dolgokhoz. A 2001. szeptember 11-i terrorcselekményeket követően a légiközlekedési ágazatot lesújtotta a katasztrófa. Szinte minden nagyobb légitársaság tömeges elbocsátásokba kezdett. A Southwest Airlines azonban nem. Látnok vezetőik elkötelezték magukat amellett, hogy a teljes személyzetet tovább foglalkoztatják. Ez rövid távon költséges volt, de hosszú távon gyors és jövedelmező terjeszkedésre késztette a vállalatot.

 A Bibliában ezt a figyelmeztetést olvassuk: „legeltessétek Isten közöttetek levő nyáját, ne kényszerből, hanem önként, ne nyerészkedésből, hanem készségesen” (Péter első levele 5, 2). A létszámleépítések néha elkerülhetetlenek, de a látnok vezetők hosszú távon gondolkodnak, és még a rossz időkben is jól pásztorolják az embereiket.

Vegyük figyelembe a piaci részesedést. Ha egy vállalatnak megvan a pénzügyi ereje, a recesszió ideális alkalom lehet a terjeszkedésre. Egy példa a múltból megmagyarázza ezt a pontot: amikor a Blockbuster videotékák még mindig uralták a videópiacot, a Netflix a 2008-as recesszió idején merész lépést tett. Videostreaming üzletáguk nemcsak piaci részesedést szerzett, hanem a Blockbuster megszűnéséhez is hozzájárult.

A Bibliában ezt a bölcsességet olvashatjuk: „Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt” (Pál levele az efezusiakhoz 5, 15-16). Ha Ön befolyásos szerepet tölt be a vállalatánál, és azt látja, hogy a versenytársai visszavesznek az értékesítési és marketing erőfeszítéseikből, ez kiváló lehetőség lehet a piaci részesedés növelésére.

Beszállítói kapcsolatok. Sok pénzügyileg motivált vezető kockáztatja a beszállítói kapcsolatokat egy recesszió idején. Árengedményeket követelnek, közben késlekednek a kifizetésekkel. A látnokok azonban hosszú távon gondolkodnak. Idejében kifizetik a partnereiket, így ezáltal kedvezőbb feltételekhez, sőt kedvezményekhez jutnak. Ezzel a megközelítéssel pedig erősebb kapcsolatokat építhetnek ki a jövőre nézve.

„Ne késs jót tenni a rászorulóval, ha módodban van, hogy megtedd!” (A példabeszédek könyve 3, 27) Ahelyett, hogy kihasználjuk a beszállítóinkat,fizessünk nekik időben, így barátokat szerezhetünk a nehéz időkben. Bár a jelenben élünk, de mindig szem előtt kell tartanunk a jövőt.

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák