A BIZTONSÁGOS MEGÉRKEZÉSHEZ ÉRDEMES A CSÓNAKBAN MARADNI
Írta: Austin Pryor  -  2024. február 19.

A Biblia az üzleti világ számára is sok tanítást tartogat. Máté evangéliuma 14. fejezete például beszámol arról, hogy Jézus a vízen járt, miközben tanítványai egy viharban álló csónakban sodródtak. Egyikük, Péter, aki mindig is lelkes volt, csatlakozni akart hozzá. Jézus tehát meghívta őt, hogy jöjjön. Az első néhány lépésnél Péter számára minden jól ment. De aztán észrevette a szelet, félni, majd süllyedni kezdett, és Jézusért kiáltott, hogy mentse meg. Miközben ezt tette, Jézus megdorgálta Pétert, hogy túl kevés a hite.

Ez a történet erős felhívás minden Krisztus-követő számára, hogy hagyjuk el a komfortzónánkat, és éljünk bátran. A pénzügyi befektetések tekintetében azonban nem mindig a bátorság a legjobb megközelítés. Íme néhány ok, amiért Isten erőforrásainak kezelői általában jobban járnak, ha a fedélzeten maradnak.

A gondnokság, Isten vagyonának kezelése az Ő prioritásait és céljait szem előtt tartva, minden Krisztus-követőnek adott feladat. Ahogy ez a történet is azzal kezdődik, hogy Jézus megbízást ad a tanítványainak („menjetek a túlsó partra"), Isten a vagyonnal kapcsolatosan is irányt mutat nekünk. Egy olyan úton vagyunk, amelynek során előre figyelmeztet minket, hogy találkozunk majd bajokkal. „A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (János evangéliuma 16, 33). Ahhoz, hogy Isten erőforrásainak jó gazdái legyünk, engedelmességre és hitre van szükségünk.

Olyan befektetési „csónakra” van szükségünk, amely biztonságosan átvisz minket az időnként zavaros gazdasági vizeken. A gondnokság szempontjából a mi csónakunk egy biblikusan megalapozott, személyre szabott pénzkezelési stratégia. Ez vezérli a költekezésünket, a megtakarításainkat, a befektetéseinket és a nagylelkűségünket. Minden pénzügyi döntésnek ebből a stratégiából kell fakadnia, és azt kell biztosítania, hogy biztonságban megérkezzünk pénzügyi utazásunk végére.

Péterrel ellentétben nekünk a csónakunkban kell maradnunk. Sajnos Jézus sok követője még arra sem szán időt, hogy megépítse a pénzügyi „csónakját”. Vagy ha van is, nem mindig maradnak benne. A csónakban lenni általában sokkal biztonságosabb, mint a háborgó vizeken.

Számítsunk a szélre és a viharokra. Jézus tanítványai előre tudták, hogy a vízen erős ellenszéllel számolni kell, ami váratlanul is felkerekedhet. Ugyanígy mi is tisztában kell legyünk azzal, hogy lesznek nehéz pénzügyi kihívásaink. Ezek sokféle formában jelentkezhetnek – munkanélküliség, váratlan kiadások, egészségügyi okok, rossz gazdasági helyzet, gyenge pénzügyi piacok. Előre kell látnunk és terveznünk kell velük.

Ne törődjünk a széllel, és koncentráljunk Krisztusra. A szél félelemre és helytelen reakciókra késztethet bennünket. Maradjunk a csónakunkban, és bízzunk abban, aki azt mondta: „Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged.” (Zsidókhoz írt levél 13, 5)

A kudarc nem egy esemény, hanem egy eseményről alkotott ítélet. A pénzügyi környezet nem mindig kínál pozitív megerősítést. Rövid távon pénzt veszíthetünk, ha követjük a stratégiánkat, vagy pénzt kereshetünk, ha eltérünk tőle. Amikor ez megtörténik, előfordulhat, hogy a "jó" viselkedést kudarcnak, a "rossz" viselkedést pedig jutalomnak tekintjük. A pénzügyi "kudarcról" alkotott ítéletünket a személyre szabott stratégiánk kontextusában kell meghoznunk. A stratégiánkkal összhangban lévő döntések "győzelmek", függetlenül a közvetlen eredménytől. Hosszú távon jó szolgálatot tesz nekünk, ha a befektetési döntések meghozatalakor egy strukturált, érzelemmentes stratégiánál maradunk. Ha Istenre bízzuk az irányítást, akkor sikerrel járunk.

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák