EGY NAGYON SZÜKSÉGES ÚJ VEZETŐI SZEMSZÖG
Írta: Philip Struble  -  2024. június 17.

A vállalkozók és a kisvállalkozások tulajdonosai - még a közép- és nagyvállalatok vezetői is - hajlamosak ugyanattól a problémától szenvedni: minden döntést ők akarnak meghozni a vállalatukban. A főnökök gyakran abban a hitben élnek, hogy kiváló döntéshozatali képességeiknek köszönhetik pozíciójukat.

Bár ez bizonyos mértékig igaz lehet, de ha mindig csak a saját nézőpontunkat vesszük figyelembe, lemaradunk néhány kiváló ötletről és megoldásról. Az új szempontok szinte mindig mások meghallgatásából fakadnak. Ha aktívan keressük a másként gondolkodó emberek támogatását, az friss energiát hoz a kérdéseinkbe. Ez vonatkozik a tervezésre, a vállalati működésre és szinte minden másra, ami döntéshozatallal jár.

Íme néhány előnye annak, ha meghallgatunk másokat:

1. Objektívebbé válunk - Könnyen visszhangkamrát hozhatunk létre, ha csak a partnereinket hallgatjuk meg, és továbbra is úgy hozunk döntéseket, mint korábban (status quo).

2. Álláspontjaink átértékelése - Lehetnek olyan dolgok, amelyeket természetesnek veszünk - holott valójában csak a véleményünkről van szó. Ha valaki megkérdőjelezi ezeket a meggyőződéseket, az új lehetőségeket tárhat fel.

3. A régi szokások megtörése - Ha új nézőpontokat hívunk be a döntéshozatalba, az fel tudja kavarni az álló vizet, és olyan kockázatok vállalására ösztönözhet minket, amelyek hosszú távon előnyösek az üzletünk számára.

4. A tapasztalat hasznosítása - A szakterületünkön kívülről érkező ötletek a legkreatívabb megoldásokat hozhatják.

5. Rugalmasság fejlesztése - Ha rákényszerítjük magunkat, hogy kipróbáljunk valami újat, az kilök minket a komfortzónánkból, és megköveteli, hogy rugalmasak legyünk.

6. Vezetők kinevelése - A dolgozók véleményének aktív kikérése jelzi számukra, hogy kíváncsiak vagyunk a véleményükre.

7. A lényegre való összpontosítás - Ha hátralépünk egy lépést, és megkérdezzük mások gondolatait, akkor mindent új megvilágításban láthatunk.

 

A Bibliában ez áll: „Az Úrnak parancsolata világos, megvilágosítja a szemeket.” (Zsoltárok könyve 19,8). A perspektíva olyan, mint egy lencse, amelyen keresztül látunk. Ismerős számunkra, hogy egy dombtetőn állunk, felmérjük a környező tájat, és jobban látjuk, hogyan viszonyulnak egymáshoz a különböző tereptárgyak. Hasonlóképpen mindannyiunknak van egy szemszöge - egy perspektívája -, ahonnan az életet szemléljük.

Ezt a perspektívát úgy határozhatjuk meg, mint a dolgok relatív fontosságának megértését. A perspektívánk befolyásolja, hogyan érzékeljük a körülöttünk lévő világot, és hogyan reagálunk rá; befolyásolja a kapcsolatokhoz, a munkához, a pénzhez és magához az élethez való hozzáállásunkat. Mások élesíthetik ezt a perspektívánkat.

Jézus utalt az egészséges szemszög fontosságára. Híres hegyi beszédében kihívás elé állította hallgatóit, és új szemléletet adott nekik az élet számos területére vonatkozóan. Kijelentette: „A test lámpása a szem. Ha azért a te szemed tiszta, a te egész tested világos lesz. Ha pedig a te szemed gonosz, a te egész tested sötét lesz. Ha azért a benned lévõ világosság sötétség: mekkora akkor a sötétség?!” (Máté evangéliuma 6,22-23). Az, ahogyan látjuk a dolgokat, nem egyszerűen fontos - kritikus jelentőségű.

De honnan fogjuk tudni, hogy a szemléletünk egészséges-e, ahogy Jézus mondta? Ha az egyéni körülmények befolyásolhatják perspektívánkat, akkor hasznunkra lehetnek mások, akik másképp látják a dolgokat. Ezen túlmenően Isten Igéje is útmutatásul szolgál számunkra. Dávid izraeli király úgy írt Isten Igéjéről, mint ami irányt és világos látásmódot ad az életünkben: „Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága.” (Zsoltárok könyve 119,105).